5.7 C
Campulung Muscel
vineri, 19 aprilie, 2024

VINA ARUNCATĂ PE POLIŢIŞTI …

Alte Știri

Inspectia Judiciară a aruncat vina tergiversărilor dosarelor mai vechi de 5 ani, descoperite la parchetele din întreaga ţară pe spatele poliţiştilor şi experţilor. Procurorilor li s-a recomandat să retragă avizele poliţiştilor judiciari. În dosarele în care nu s-a putut arunca vina pe poliţişti şi experti s-a găsit scuza volumului mare de dosare pe cap de procuror.

Motive de ordin  subiectiv dar şi obiectv

Inspectia Judiciară, condusă de Rica Vasiliu Cravelos şi vicepreşedintele Gheorghe Stan, a întocmit un raport privind verificările măsurilor luate de procurori şi conducerile parchetelor din cadrul Ministerului Public în vederea soluţionării dosarelor penale mai vechi de 5 ani de la data sesizării, constatând în majoritatea cazurilor că motivele pentru care s-a ajuns la nesoluţionarea dosarelor au fost de ordin obiectiv sau subiectiv. Printre motivele de ordin obiectiv invocate pentru justificarea nesoluţionării dosarelor mai vechi de 5 ani se află fluctuaţia de procurori, locaţia improprie desfăşurării activităţilor specifice, sustragerea suspecţilor de la cercetări, conexarea mai multor cauze din ţară la acelaşi dosar, volumul mare de muncă/procuror şi alte asemenea. În ce priveşte motivele de ordin subiectiv, Inspectia Judiciară a reţinut, în principal, că nesoluţionarea dosarelor mai vechi de 5 ani a fost cauzată de efectuarea actelor de cercetare penală la intervale mari de timp între ele de către organele de poliţie judiciară, şi în unele cazuri – rare – de către procurorul de caz. Potrivit Raportului Inspecţiei Judiciare, cauzele care au determinat prelungirea în timp a soluţionării dosarelor mai vechi de 5 ani de la data sesizarii sunt complexitatea dosarelor determinată de natura faptelor investigate, dificultăţi în administrarea probatoriului, sustragerea de la cercetări sau plecarea în străinătate a unor suspecţi ori inculpaţi, tergiversarea cercetărilor de către organele de poliţie judiciară, în pofida măsurilor dispuse de către procurori, volumul mare de activitate înregistrat atât la procurori, cât şi la lucrătorii de poliţie judiciară, fluctuaţii de personal atât în rândul procurorilor, dar mai ales, în rândul lucrătorilor de poliţie judiciară. În cele reţinute în Raportul Inspecţiei Judiciare, poliţiştii judiciari sunt principalii răspunzători pentru tergiversarea soluţionării dosarelor înregistrate în urmă cu peste 5 ani.

Iată ce a aprobat Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii:

1.Exercitarea unei supravegheri eficiente, in temeiul art.300 si art.303 din Codul de procedură penală, de către procurorii cu funcţii de execuţie, în privinţa activităţii de cercetare penală realizată în dosarele mai vechi de 5 ani de la data sesizării, prin întocmirea de dispoziţii scrise, stabilirea unor termene precise de finalizare a cercetărilor, precum şi verificarea aducerii la îndeplinire a acestor dispoziţii.

2.Efectuarea în mod ritmic de către procurori a actelor de urmărire penală în dosarele mai vechi de 5 ani de la data sesizării.

3.Efectuarea periodică de către procurorii cu funcţii de conducere a unor controale eficiente asupra dosarelor mai vechi de 5 ani de la data sesizării şi monitorizarea permanentă a modului în care procurorii efectuează urmărirea penală ori exercită supravegherea cercetărilor penale în aceste cauze, pentru evitarea situaţiilor de prelungire nejustificată în timp a soluţionării acestora.

4.Efectuarea unui control de către Inspectia Judiciară în termen de 6 luni de la aprobarea Raportului, urmănd ca în situaţia constatării neluării măsurilor necesare, din motive imputabile, în vederea soluţionării dosarelor penale mai vechi de 5 ani de la data sesizării să fie stabilite răspunderi. 

Tergiversarea cercetărilor de către organele de poliţie

Exemple extrase din Raportul Inspecţiei Judiciare în care responsabilii pentru tergiversarea dosarelor înregistrate în urmă cu 5 ani şi încă nesoluşionate sunt organele de politie judiciară sau experţii. Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti, Parchetul de pe lângă Judecătoria Costeşti, Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş, Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung: “Tergiversarea cercetărilor de către organele de poliţie judiciară, în pofida măsurilor dispuse de către procurori”.

Ultimele Știri

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta!

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta! România, la coada Uniunii Europene...

Alte știri din aceeași categorie