7.9 C
Campulung Muscel
miercuri, 24 aprilie, 2024

VIZITĂ OFICIALĂ: Primul Carol I, al doilea Klaus Iohannis! VIDEO

Alte Știri

Anul viitor se împlinesc 150 de ani când la data de 30 noiembrie, domnitorul Carol I a vizitat pentru prima dată școala devenită în prezent Colegiul Național Pedagogic ,,Carol I”. În ziua de 23 septembrie, Klaus Iohannis, este primul președinte al României care a vizitat acest colegiu, la o distanță de 149 de ani, după domnitorul Carol I.

De atunci, ,,Sf.Andrei” a fost adoptat ca protector spiritual al şcolii, iar data în sine devenind, convenţional, ziua ,,de naştere”. Până la construirea unei clădiri proprii, şcoala a funcţionat în Bucureşti, în spaţii închiriate, timp de 29 de ani. În primul an, titulatura şcolii a fost ,,Institutul Pedagogic din Bucureşti” şi nu a avut buget. Primul director, între anii 1868-1881, a fost George Radu Melidon. Personalitate a învăţământului românesc, Melidon a fost unul dintre militanţii ridicării culturale şi luminării poporului român prin organizarea şcolilor de la sate. În acest scop, el s-a străduit ca şcoala normală din Bucureşti să devină un centru–model de îndrumare metodică pentru celelalte şcoli normale din ţară. În 1870 şcoala a dat prima serie de 40 de absolvenţi cu trei ani de studiu. La serbare, premiile au fost împărţite de Doamna Elisabeta, soţia domnitorului.

La data de 23 septembrie, prezent în amfiteatrul colegiului, președintele Klaus Iohannis a fost invitat de actualul director, George Radu anul viitor la aniversarea celor 150 ani de la înființarea acestui colegiu. În fața sutelor de elevi prezenți la eveniment, președintele României a promis că va fi prezent mai ales că a fost extrem de încântat de acest colegiu. Drept mulțumire a postat pe pagina sa de Facebook toate laudele aduse acestui colegiu. Găsiți aici!

La sugestia regelui Carol I, demersurile strămutării Şcolii Normale ,,Carol I” din Bucureşti la Câmpulung au început în anul 1887. Terenul pe care urma să se construiască un local propriu pentru şcoala normală de la Câmpulung a fost ales de Dimitrie Sturza şi Spiru Haret, lângă Biserica Flămânda, unde fusese o şcoală cu întreţinere gratuită pentru cei ce învăţau, încă de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Tratativele pentru cumpărarea a 10 hectare ,,sub dealul Flămânda, despre oraş” s-au purtat între Dimitrie A.Sturza, ministrul Instrucţiunii Publice, şi Istrate Rizeanu, primarul oraşului Câmpulung, ca reprezentant al Consiliului Comunal. Locuitorii oraşului şi ai judeţului Muscel, bucuroşi pentru o asemenea decizie, au trimis o telegramă de mulţumire lui Nicolae Kretzulescu, preşedintele Senatului (născut de altfel în Leordeni). Telegrama a fost citită în şedinţa din 11 ianuarie 1890. Planul construcţiei şcolii a fost întocmit de arhitectul Socolescu, iar lucrările de construcţie au fost conduse de Giovani Batista Dreina. Piatra fundamentală a monumentalei clădiri s-a pus pe 26 octombrie 1892. Au fost prezenţi: Tache Ionescu, ministrul Instrucţiunii Publice, Alexandru Rîmniceanu, prefectul judeţului Muscel, Istrate Rizeanu, primarul oraşului, M.Sachelarie, preşedintele Tribunalului, Gh.Ionescu, revizorul şcolar al judeţului ş.a.m.d. Alcătuită din 113 încăperi şi un amfiteatru mare şi frumos, şcoala are o suprafaţă de studiu de 8.000 de metri pătraţi. A costat 12.000 de galbeni, oferiţi de Carol I încă din 22 decembrie 1867 pentru ,,clădirea unui edificiu propriu în care se va aşeza Institutul Pedagogic din Bucureşti, menit a da învăţători comunelor rurale”. Şcoala s-a inaugurat în 1896.

În prima serie de absolvenţi de aici a fost Constantin Rădulescu-Codin, născut în satul Zgripceşti, comuna Beleţi-Negreşti, Muscel. Învăţător, revizor şcolar, remarcabil culegător de folclor. Printre primii bursieri admişi în 1896 a fost Ion Mihalache, născut în satul Goleştii Badii, Muscel (1882-m.1965). A absolvit ca şef de promoţie în 1901. În muzeul şcolii se află bustul său, o donaţie din partea PNŢ-CD Argeş.
După reforma învăţământului din 1948, s-a numit Liceul Pedagogic Câmpulung-Muscel. Tot atunci s-au pierdut lucrări de mare valoare, printre care tabloul ,,Ascensiunea Madonei” (recuperat ulterior), donat în 1898 de Ministerul Instrucţiunii Publice, şi un bust al regelui Carol I.

În fața elevilor și liceenilor în amfiteatrul colegiului, președintele României, Klaus Iohannis a vorbit despre proiectul de țară și despre rolul esenţial pe care educaţia îl are în construcţia acelei Românii pe care ne-o dorim. Iohannis a mai adăugat faptul că muscelenii au adus o contribuție importantă de-a lungul timpului, valorilor naționale. 

Ultimele Știri

Produse de la 20 de lei, pentru cadouri de Iepuraș, pe care le găsiți la LIDL. Sunt WOW

Produse de la 20 de lei, pentru cadouri de Iepuraș, pe care le găsiți la LIDL. Sunt WOW. Magazinele...

Alte știri din aceeași categorie