2.6 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Xu Ke o tânără de 24 de ani care a venit de câteva luni din China, special pentru a preda la Piteşti!

Alte Știri

Dornici să obţină o slujbă bună, peste 150 de tineri din Argeş s-au înscris la Universitatea din Piteşti, la un curs gratuit de limba chineză. Deşi au mari bătăi de cap, cursanţii sunt hotărâţi să desluşeaşcă tainele acestei limbi exotice şi învaţă complicatul alfabet, chiar de la o profesoară venită din China. Facultatea de Litere a Universităţii din Piteşti s-a îmbogăţit începând cu anul universitar 2013-2014 cu încă două limbi străine, chineză şi persană. Astfel, din luna octombrie a acestui an, la cursurile de limba chineză s-au înscris persoane din toate categoriile de vârstă şi sociale, de la studenţi la persoane adulte şi chiar oameni de afaceri care doresc să comunice mai bine cu partenerii lor din China. Cursurile de limba chineză au loc în fiecare zi de marţi, între orele 14.00 – 16.00 şi 16.00 – 18.00 în sala 111 şi joi între 14.00 – 16.00 şi 16.00 – 18.00 în sala 101, la ele putând participa studenţi din toată universitatea, indiferent de specializare.

Dascal pentru cei 150 de cursanţi este Xu Ke, o tânără de 24 de ani, care a venit de câteva luni din China, special pentru a preda la Piteşti. Cum limba română i se pare mai grea decât ni se pare nouă chineza, comunicarea între cursanţi şi Xu Ke se face în engleză. După o întâlnire cu tânara profesoară şi o vizită de curiozitate la unul dintre cursuri, am dorit să o cunoaştem mai bine, dar şi să înţelegem cum suntem noi priviţi prin ochii exotici ai lui Xu Ke, cunoscute fiind graniţele culturale şi de mentalitate dintre cele două ţări.

De ce ai ales România şi nu o altă ţară?

– Pentru că faţă de alte state puternice şi cunoscute precum Marea Britanie sau SUA, România este mai specială şi puţini dintre chinezi cunosc informaţii despre România. Totuşi, în detrimentul Marii Britanii şi SUA, cei mai mulţi dintre chinezi aleg Italia, Franţa, Elveţia, Germania sau Spania pentru a studia sau pentru călătorii. Dar puţini dintre noi vom avea o şansă de a veni aici, în România. În ceea ce mă priveşte, eu mi-am dorit ceva nou, să explorez necunoscutul. România este cu totul o nouă lume pentru mine şi este foarte interesant să explorez, eu însumi, o lume nouă.

Care sunt diferenţele majore dintre viaţa ta din China şi cea din România?

– Programul de somn şi linişte sunt diferite şi nu înţeleg acest comportament. În China, oamenii merg la culcare sau cel puţin păstrează liniştea înainte de miezul nopţii. Dar aici, când eu mă culc, vecinii mei se distrează, fac gălăgie, dau petreceri şi cântă muzica până la ora 1 sau 2 noaptea, cel puţin. Deci, legat de acest aspect, încă nu mă pot obişnui cu stilul de viaţă de aici. O altă diferenţă, dintre România şi China, este că în China am de unde alege dintre mai multe tipuri de mâncare chinezească, iar aici nu găsesc. În plus, acasă comand tot ce am nevoie on-line şi îmi este livrată la uşă, deci din punctul acesta de vedere, viaţa este mult mai convenabilă şi comodă în China.

Comunitatea de chinezi din Argeş este foarte mică. Nu te simţi singură?

– Deşi poate părea ciudat, adevărul este că nu mă simt singură aici. În primul rând am un grup de prieteni români care mă ajută cu orice problemă şi îmi ţine companie. Ieşim împreună în oraş destul de des, sunt foare drăguţi cu mine şi îi plac foarte mult. În al doilea rând, datorită accesibilităţii la Internet, păstrez tot timpul legătura online cu părinţii şi prietenii mei din China.

Îţi place mâncarea românească, te-ai obişnuit greu cu ea?

– Aici a fost o problemă. Din păcate, abia m-am obişnuit cu produsele alimentare româneşti. Dar pâinea şi brânza de aici sunt atât de delicioase încât am ajuns să le iubesc!

Cum colaborezi cu elevii tăi, s-au creat unele relaţii de prietenie?

– Elevii mei sunt grozavi şi dornici să înveţe, motiv pentru care am dezvoltat o relaţie foarte bună. Prietenia noastră este abia la început, dar în scurtă vreme sunt sigură că va avansa.

De ce crezi că doresc românii să înveţe limba chineză?

– Românii ca naţie sunt dornici să afle şi să înveţe lucruri noi, iar limba şi cultura chineză au devenit subiecte interesante pentru români. Mai mult, datorită economiei Chinei care a cunoscut o dezvoltare deosebită, în perspectiva unor legături de afaceri, mulţi au considerat că merită efortul de a învăţa limba chineză.

Ţi se pare mai grea limba română decât limba chineză?

– Pentru mine răspunsul este da. Gramatica limbii române este complicată deoarece are atât de multe cazuri şi timpuri pe care nu le înţeleg. Limba chineză are cazuri puţine sau chiar deloc, iar cuvântul nu îşi va schimba forma indiferent ce caz este.

Dacă ţi s-ar ivi ocazia să rămâi definitiv în România, ai face-o?

– Încă nu m-am gândit în ce ţară vreau să-mi petrec restul vieţii. Sunt aici doar de două luni şi nu ştiu decât foarte puţine lucruri despre România. Oamenii pe care i-am întâlnit aici sunt foarte drăguţi şi primitori, însă cu toate acestea, am nevoie să cunosc mai multe detalii despre viaţa de aici, despre sistemul de guvernare, medical, educaţie, etc., bunăstarea şi mediul de aici, pentru a putea lua o asemenea decizie.

 

Ultimele Știri

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta!

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta! România, la coada Uniunii Europene...

Alte știri din aceeași categorie