27.4 C
Campulung Muscel
luni, 15 august, 2022

Zeci de câmpulungeni au aflat că trăiesc cu virusul hepatic B și C!

Alte Știri

Zeci de câmpulungeni au aflat că trăiesc cu virus hepatitic B și C! Asta după ce s-au testat gratuit în cadrul campaniei care s-a derulat și la Câmpulung. Testările în cadrul Proiectul LIVE(RO)2-SUD continuă cu succes în primul rând datorită implicării exemplare a fiecărui medic de familie intrat in proiect din județele Argeș și Dolj unde campania a debutat la finalul lunii iulie.

Menționăm că de la Câmpulung s-a dat startul în județ, acțiunea fiind promovată pe canalele media.

Medicii de familie își doresc să salveze vieți, își doresc să facă prevenție și să fie sprijiniți în acest sens. Dovadă stau rezultatele din prima lună și jumătate de campanie. În perioada 29 iulie-14 august 2021 în cele două județe s-au testat peste 9400 de persoane atât pentru a vedea dacă sunt afectate de virusul B, cât și pentru a depista o potențială infecție cu virusul C.

Un simplu test, din sângele capilar și în doar 15 minute medicul oferă persoanelor care doresc și se pot testa un răspuns. Medicii au depistat 151 de persoane afectate de virusul B rezultând, până acum, o prevalență de 1,60% raportat la numărul de persoane testate, respectiv 103 persoane afectate de virusul C, adică o prevalență estimată la 1,09% raportat la numărul de persoane testate.

Mulți dintre cei depistați nu s-au gândit că pot trăi fără să știe cu un virus hepatitic, cu o boală silențioasă care însă poate să le afecteze nu doar ficatul. Fiecare pacient depistat înseamnă de fapt mai multe vieți salvate! Este începutul, în unele cazuri, a schimbării stilului de viață și a acordării unei mai mari importante efectuării de analize uzuale anuale.

Prin derularea LIVE(RO)2-SUD se demonstrează încă o dată că este nevoie de astfel de campanii, ca fiecare potențial pacient trebuie să aibă șansă la o depistare rapidă, cât mai aproape de el, dar și să fie sprijinit pentru a ajunge la specialistul gastroenterolog/infecționist în cazul depistării infecției cu virus B sau C.

Toți cei depistați în cadrul acestui proiect vor avea această șansă, de a fi evaluați gratuit de un medic gastronterolog din cadrul Institutului Clinic Fundeni, a Spitalului Universitar București sau a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova cu suportul ARAS, partenerul oficial al proiectului care va facilita transportul la spital.

Ultimele Știri

Un câine a fost scos de jandarmi dintr-o râpă adâncă

Un câine a fost scos de jandarmi dintr-o râpă adâncă. Cel mai bun prieten al omului, salvat de jandarmii...

Alte știri din aceeași categorie