15.3 C
Campulung Muscel
miercuri, 24 aprilie, 2024

Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulație!

Alte Știri

Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulație!

Astăzi, 17 noiembrie, se marchează Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulație, în care amintim că regretele nu pot răscumpăra viața sau sănătatea pierdute în accidente de circulație!

Graba, fie ea sub forma vitezei excesive de deplasare pentru conducătorii auto, a neadaptării la condițiile de meteo, dar chiar și a neechipării corespunzătoare a mașinii, a traversării străzii în grabă, prin loc nepermis, ori în timp ce folosim telefonul, sunt deopotrivă condiții care cresc riscul unui eveniment rutier.

Responsabilitatea unui conducător auto depășește limita la care încalcă reguli de circulație, riscând să fie amendat. Riscul de implicare într-un eveniment rutier afectează în egală măsură propria persoană, pasagerii aceluiași autovehicul, dar și participanții la trafic din jurul nostru.

Este important să realizăm că graba nu justifică încălcarea regulilor de circulație, iar implicarea într-un eveniment rutier de orice natură va aduce mai mult decât timp pierdut.

Reamintim că prezența aparatului Radar are, în primul rând, un rol preventiv, care aduce un obicei de respectare a vitezei legale de deplasare și al regulilor ce circulație.

Un rol important îl au și activitățile cu caracter educativ, în rândul celor mai mici dintre participanți la trafic, aceasta fiind o preocupare constantă a polițiștilor.

Pentru circulația în siguranță, Inspectoratul de Poliție Județean Argeș recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să respecte regulile de circulație, să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere, pentru a putea observa și evita la timp orice obstacol care ar putea apărea, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic.

În condiţii de trafic aglomerat, temperaturi scăzute, cu specific de ceață sau de polei, precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă sau ninsoare, chiar şi vântul puternic, pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în efectuarea de manevre riscante, cum ar fi depăşirea coloanelor de autovehicule.

Nu consumaţi alcool sau substanțe cu efect psihoactiv (chiar și unele medicamente) şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip “hands-free”.

Având în vedere perioada calendaristică, reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie doar atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă, și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Pietonii sunt sfătuiţi să traverseze doar pe trecerea pentru pietoni, să nu înceapă traversarea până când nu sunt siguri că intenţia a fost observată de conducătorii de autoturisme, şi că aceşita pot opri în condiţii de siguranţă. Totodată, în condiţii de vreme nefavorabilă să nu îşi obtureze câmpul vizual cu obiecte vestimentare şi să se deplaseze numai pe trotuar.

Informații actualizate despre situația traficului găsiți pe siteul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic – vă recomandăm să verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți, înainte de a pleca la drum.

Ultimele Știri

Ramele de ochelari: ce modele îți poți alege

A alege rama potrivită pentru ochelarii tăi este o provocare în zilele noastre, datorită varietății de modele și opțiuni...

Alte știri din aceeași categorie