a href="http://www.trafic.ro/statistici/ziaruldinmuscel.ro">ziaruldinmuscel.ro

9.6 C
Campulung Muscel
duminică, 2 aprilie, 2023

Emil Hagi și-a construit o căsuță după modelul strămoșilor

Alte Știri

Emil Hagi și-a construit o căsuță după modelul strămoșilor. La Câmpulung Muscel, în județul Argeș, trăiește unicul descendent al unei familii de machedoni. Cei pripășiți la noi, fix în mijlocul celui de-al II-lea Război Mondial.

Îl cheamă Emil Hagi și, pe cheltuiala sa, a construit o căsuță armânească. Exact ca cele în care au locuit strămoșii săi, în Munții Pindului, din Macedonia istorică.

Un fel de muzeu particular, fascinant prin bogăția exponatelor și, mai ales, prin istoria lor povestită cu har de machidonul singuratic.

Emil Hagi și-a construit o căsuță după modelul strămoșilorPe Emil Hagi, inginer hidrotehnist la bază, îl găsești cum intri în Câmpulung, dinspre Pitești. Pe mâna dreaptă, vreo cinci case mai încolo după Muzeul Automobilului Românesc.

CITEȘTE ȘI. Copilul gornist Hagi, a apărut în cartea de onoarea a Uzinei ARO

Entitate al cărei custode și proprietar tot el este. Tatăl său, Nicu Hagi, originar din localitatea armânească Veria, din Grecia, a fost trimis să se școlească în România pe banii comunității din satul natal.

Emil Hagi și-a construit o căsuță după modelul strămoșilor

„Se întâmpla în 1943 și trebuia să ajungă la Iași, să ajungă învățător. Numai că profesorul de limba română Ghizari l-a sfătuit să nu se ducă acolo că era prea aproape linia frontului și să rămână la Câmpulung unde era mai bine pentru el că avea și astm. Așa a făcut și, în 1948, a absolvit «Școala Normală de Învățători Carol I»”, povestește, cu mândrie tizul lui Gică Hagi.

Continuarea o găsiţi AICI!

Emil Hagi și-a construit o căsuță după modelul strămoșilorEmil Hagi spune că nu există o legătură de sânge între familia sa și cea a „Regelui Hagi”, singura legătură fiind obținerea numelui de familie:

„Strămoșii mei și ai lui au avut în familie măcar un membru care a fost în hagialâc, în pelerinaj, la Ierusalim. De unde și numele de Hagi!

CITEȘTE ȘI. La Campulung Muscel, inginerul Emil Hagi a amenajat Muzeul Automobilului Romanesc

La români, celui care se întorcea de la Sfântul Mormânt, i se spunea hagiu și musulmanului care mergea la Mecca hoge”.

Hai cu mine la muzeu – Muzeul Automobilului Românesc

Își amintește că numele străbunicului său care a fost în Țara Sfântă era Iani Cucutegu: „La întoarcere s-a adăugat și Hagi. Familia rămasă în Grecia se numește și astăzi Cucutegos”.

Continuarea o găsiţi AICI!

Ultimele Știri

Cupoanele CFR gratuite ale pensionarilor înlocuite cu 5 alimente importante

Cupoanele CFR gratuite ale pensionarilor înlocuite cu 5 alimente importante. Deputatul PSD Gabriel Zetea i-a propus ministrului Muncii un proiect...

Alte știri din aceeași categorie