Invazie de cărăbuși în Câmpulung!
Invazie de cărăbuși în Câmpulung!

Invazie de cărăbuși în Câmpulung!

Invazie de cărăbuși în Câmpulung! Azi noapte s-a întâmplat un fenomen interesant: roiuri de cărabuși au zburătăcit în lumina farurilor, într-un dans spectaculos.

Experții spun că livezile sunt în pericol, dar bătrânii de la țară găsesc un motiv de bucurie. Știu că în anii în care apare o asemenea invazie de cărăbuși vor fi producții-record la porumb.

Acest dans al cărăbușilor de mai se repetă la cațiva ani.

După ce ies la suprafaţă, la final de aprilie – început de mai, adulţii mor, nu înainte însă de a se reproduce.
Fiecare femelă face în jur de 90-120 de ouă, astfel că rata de înmulţire este foarte mare. Larvele atacă rădăcinile plantelor ierboase, rădăcinoase, tuberculifere, bulboase, precum şi rădăcinile lemnoase ale puieţilor din pepinierele viticole şi pomicole. Rădăcinile subţiri sunt complet distruse, încât plantele tinere se usucă.

Cu toate acestea, cărăbuşul de mai nu este trecut pe lista celor mai dăunătoare insecte, pentru că atacurile sale au o ciclicitate destul de mare – o dată la 3-4 ani.

Localnic: “Cică, în anii în care sunt mulți cărăbuși se face bine porumbul. Mă întreb de unde ies așa de mulți… Să sperăm că va fi un an bogat, cum se spune din tradiție”.

Localnică: “Da, se face porumbul. Așa e datina. Dar îți termină copacii…”.

La Câmpulung lucrurile au stat altfel. Aceștia au intrat prin apartamente și case dacă au găsit lumină și geamurile deschise. În zorii zilei au fost găsiți zeci de cărăbuși morți pe asfalt, unii fiind striviți de tălpile pantofilor câmpulungenilor.

About The Author

Related posts