22.7 C
Campulung Muscel
vineri, 25 iulie, 2025

Actualul prefect continuă proiectul «ARGEȘENI VALORI NAȚIONALE»

Alte Știri

Singurul prefect care a continuat proiectul început de Cristian Soare şi anume «ARGEȘENI VALORI NAȚIONALE» este Emilian Dragnea, prefect în funcţie. Aşadar evenimentul de omagiere a  personalității lui Tudor Teodorescu – Braniște va avea loc miercuri, 26 aprilie a.c., începând cu ora 12.30, la Biblioteca Județeană «Dinicu Golescu», partenerii tradiționali ai Instituției Prefectului în realizarea acestui proiect fiind: Consiliul Județean Argeș, Biblioteca Județeană «Dinicu Golescu», Muzeul Județean Argeș, Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Arges și Inspectoratul Școlar Județean Argeș.

Instituția Prefectului – Județul Argeș continuă proiectul privind evocarea personalităților argeșene- «Argeșeni – valori naționale». Astfel, în luna aprilie, va fi evocată personalitatea celui care a fost Tudor Teodorescu – Braniște, scriitor, avocat  și publicist. Tudor Teodorescu – Braniște s-a născut la Pitești la data de 12 aprilie 1899. Urmează școala primară și liceul la Pitești, iar, apoi, între anii 1918-1921, Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. În anii de studentie este copist și redactor la ziarele « Izbânda », « Avântul » și « Cuvântul liber ».

Din 1920, devine colaborator la « Viața Romaneasca », « Adevărul », « Dimineața » și « Chemarea ».  După terminarea Facultatii de Drept, își ia licența și se înscrie în Baroul Ilfov. Debutul său scriitoricesc are loc în anul 1915 în revista « Rampa » unde publică cronici literare semnate sub pseudonimul Andrei Braniște. Debutul literar are loc în 1920 cu volumul de schițe și nuvele « Suflet de femeie ».

Tudor Teodorescu – Braniște are o activitate publicistică susținută. Adept al mișcării socialiste înca din tinerețe, el publică în ziarele de stânga ale vremii : « Cronica », « Gazeta », « Solia », « Scena », « Aurora », Fâcla », « Țara ». Între 1933 și 1936 conduce ziarul « Cuvântul liber », iar în 1939 scoate « Jurnalul » ziar de stânga suprimat în anii dictaturii antonesciene. Se retrage din gazetărie, pentru a reveni în 1944 ca director al « Jurnalului de dimineața ».

Braniște identifică deliberat literatura cu publicistica militantă, proza sa fiind preponderent socială și de atitudine. Capodopera sa este romanul «  Prințul ».

 

Ultimele Știri

REȚETE DIN CAIETELE BUNICII. Secrete bine păstrate din 1965, cu gustul copilăriei. Cum se gătește ușor, borșul delicios de măruntaie de pasăre

REȚETE DIN CAIETELE BUNICII. Secrete bine păstrate din 1965, cu gustul copilăriei. Cum se gătește ușor, borșul delicios de...

Alte știri din aceeași categorie