27.1 C
Campulung Muscel
vineri, 25 iulie, 2025

ALEGERI PREZIDENȚIALE. Prezența în Argeș la vot în urmă cu 5 ani a fost de 50,94%, în primul TUR

Alte Știri

ALEGERI PREZIDENȚIALE. Prezența în Argeș la vot în urmă cu 5 ani a fost de 50,94%, în primul TUR. Alegerile au avut loc în data de 10 noiembrie 2019. În Argeș au fost 520 secții, înscriși pe liste 527.438 de argeșeni, votanți pe liste permanente 237.354, votanți pe liste suplimentare 30.157, votanți cu urnă mobilă 1.185. Total votanți 268.696.

CITEȘTE ȘI. Întrebarea zilei. De 1 Decembrie, dragi câmpulungeni, ieșiți la fasole cu cârnați?

Alegeri prezidențiale 2024. Cine sunt cei 14 candidaţi la scrutinul de duminică și în ce ordine sunt pe buletinul de vot

Paisprezece candidaţi – 10 susţinuţi de partide şi patru independenţi – sunt înscrişi pe buletinul de vot la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. Printre candidați sunt lideri de partide, ca Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Elena Lasconi, George Simion sau Kelemen Hunor, dar și un fost şef al SIE, fiica unui patron media și un medic veterinar care n-a profesat niciodată, potrivit News.ro. Iată portretele candidaților, prezentați în ordinea de pe buletinele de vot:

CITEȘTE ȘI. Veste imensă. La Câmpulung Muscel ajunge cel mai șmecher patinoar din România. Accesul este GRATIS

1. Elena Lasconi, candidata USR

Elena Lasconi (52 de ani) a fost, timp de 25 de ani, jurnalistă, unde s-a ocupat cu preponderenţă de subiecte sociale. În 2020, a lăsat cariera de jurnalist pentru a intra în politică. A candidat din partea USR la alegerile locale şi a reuşit să câştige primăria Câmpulung Muscel, oraş unde și-a cumpărat o casă.

CITEȘTE ȘI. Surprize, surprize. Când se aprinde iluminatul festiv pentru Sărbătorile de Iarnă în Câmpulung Muscel

În toamna anului trecut, Elena Lasconi a fost desemnată de USR să deschidă lista partidului la alegerile europarlamentare, însă, ulterior, Cătălin Drulă, preşedintele USR la acea vreme, i-a cerut să se retragă. Motivul: Lasconi a dezvăluit că a participat la referendumul pentru familia tradiţională organizat de PSD în 2018 şi a votat ”Da”. Poziţionarea Elenei Lasconi în favoarea familiei tradiţionale a stârnit critici masive în rândul electoratului USR şi chiar din partea fiicei sale.

CITEȘTE ȘI. Decizie ȘOC. Se închide Poșta din Câmpulung Muscel. Dar și din alte orașe și comune

2. George Simion, candidat AUR

George Simion (38 de ani) s-a remarcat în spaţiul public în martie 2009, când a mers cu lumânări la ziua fostului preşedinte al României Ion Iliescu. „Pentru morţii de la revoluţie”, a spus Simion, la acea vreme student la Universitatea din Iaşi, în cadrul unui program de master dedicat crimelor comunismului.

Ulterior, a fondat platforma civică Acţiunea 2012, care avea ca obiectiv unirea României cu Republica Moldova. Alături de Simion, co-preşedinte al Acţiunii 2012 era Marius Lulea, în prezent prim-vicepreşedinte al AUR şi propunerea partidului pentru funcţia de prim-ministru.

CITEȘTE ȘI. Cum arată harta secțiilor de votare în Câmpulung Muscel, pentru alegerile prezidențiale, primul TUR

De altfel, înainte de a intra în Parlament, George Simion a fost angajat la una dintre firmele de construcţii patronate de Marius Lulea, politician care a stârnit controverse în spaţiul public prin simpatia arătată faţă de mareşalul Antonescu, declarat de statul român criminal de război.

George Simion a organizat mai multe marşuri unioniste la Bucureşti, Alba Iulia şi Chişinău, dar ulterior a fost interzis în Republica Moldova şi în Ucraina. Confruntat cu acuzaţii conform cărora s-ar fi întâlnit cu persoane din serviciile secrete ruseşti. Simion a negat acuzaţiile. „Dacă apar dovezi, mă retrag din cursa pentru Cotroceni”, a promis liderul AUR.

CITEȘTE ȘI. Pericolul ascuns din grădini: Plantele străine invazive și impactul lor asupra naturii

George Simion a candidat la alegerile europarlamentare din 2019, însă a obţinut doar 1,2%. În acelaşi an, a fondat partidul AUR, alături de Claudiu Târziu, astăzi europarlamentar. Deşi avea doar câteva luni de existenţă politică, AUR a devenit surpriza alegerilor parlamentare din 2020, reuşind să obţină un scor de 9%.

Printre politicenii care au intrat în parlament pe listele AUR s-a numărat şi Diana Şoşoacă, exclusă ulterior din partid. La alegerile europarlamentare din iunie 2024, AUR a primit 15% din voturi. Candidatul AUR promite să nu guverneze cu PSD după alegerile din decembrie.

CITEȘTE ȘI. Fabrica de ciment Holcim Câmpulung face angajări. Iată posturile vacante, super bănoase

3. Marcel Ciolacu, candidat PSD

Marcel Ciolacu (56 de ani) a ratat admiterea la facultatea de Drept la mijlocul anilor 80. A făcut armata, apoi s-a angajat ca muncitor la o întreprindere electronică.

„Tata mi-a zis: „Dacă nu eşti în stare să intri la facultate, te duci la muncă”. Erau alte vremuri”, a spus Ciolacu. După Revoluţie, a intrat în mediul privat şi în politică. A devenit membru FSN, predecesorul PSD. În paralel, a absolvit şi Universitatea Ecologică din Bucureşti. Marcel Ciolacu a crescut politic în umbra senatorului PSD Vasile Ion, naşul său de cununie.

CITEȘTE ȘI. Se dau două pensii în luna decembrie. Cine sunt seniorii norocoși

În acea perioadă, Vasile Ion şi Marcel Ciolacu erau parteneri de vănătoare cu Omar Hayssam, cei doi fiind apropiaţi de Ion Iliescu. Ulterior, Hayssam a fost condamnat la închisoare pentru terorism. Ciolacu a urcat pas cu pas treptele administraţiei locale: consilier local, viceprimar, consilier judeţean, prefect. În 2012, a făcut pasul spre Parlament. Apare în prim-plan abia la începutului anului 2017, când Liviu Dragnea, la acea vreme preşedinte al PSD, organizează o partidă de pescuit alături de premierul Sorin Grindeanu.

CITEȘTE ȘI. Se dau bani. Acești pensionari primesc 1.800 de lei în plus la pensie, în luna decembrie

Peste ani, Ciolacu a fost întrebat cine era mai priceput: Dragnea la pescuit sau Hayssam la vânătoare? „Nici unul”, nici altul”, a răspuns Ciolacu. Ulterior, Liviu Dragnea l-a impus pe Marcel Ciolacu vicepremier, cu scopul de a-l controla pe noul prim-ministru Mihai Tudose. Însă Ciolacu s-a aliat cu Tudose împotriva lui Dragnea. La începutului anului 2018, Guvernul Tudose a picat la presiunea lui Dragnea.

În mai 2019, liderul PSD a părăsit în cătuşe funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. În locul său a urcat Marcel Ciolacu. În noiembrie, Viorica Dăncilă a pierdut alegerile prezidenţiale în faţa lui Klaus Iohannis, iar Marcel Ciolacu a convins-o să demisioneze din fruntea partidului. „S-a aşezat pe canapea şi mi-a spus cu lacrimi în ochi că îi pare foarte rău de tot ceea ce s-a întâmplat. I-am făcut şi un ceai de fructe, pentru că părea foarte afectat”, a povestit Dăncilă.

CITEȘTE ȘI. Ciocolata care arată ca în TIKTOK-ul care a înnebunit toată România, face furori la Câmpulung Muscel

Marcel Ciolacu a devenit preşedinte interimar al PSD, iar un an mai târziu lider cu puteri depline. La alegerile parlamentare din 2020, PSD s-a clasat pe primul loc, dar preşedintele Klaus Iohannis a format o coaliţie de dreapta. Un an mai târziu, PSD a intrat la guvernare alături de PNL şi UDMR, iar Marcel Ciolacu a redevenit preşedinte al Camerei Deputaţilor. În iunie 2023, la rotativa guvernamentală, Marcel Ciolacu a devenit prim-ministru.

4. Nicolae Ciucă, candidat PNL

Nicolae Ciucă (57 de ani) e militar de carieră.  La începutul anilor 2000, a participat la diverse misiuni în străinătate, în ţări ca Afganistan şi Irak. A fost decorat pentru modul în care i-a condus pe militarii români în teatrele externe, fiind prezentat ca unul dintre puţinii generali care şi-au câştigat gradele pe câmpul de luptă în epoca post-decembristă.

CITEȘTE ȘI. Cuvântul care e folosit zilnic de milioane de români. De unde vin inițialele WC (veceu)

În ianuarie 2015, preşedintele proaspăt ales, Klaus Iohannis, l-a numit pe generalul cu patru stele Nicolae Ciucă Şef al Statului Major al Apărării, cea mai înaltă funcţie din armată. În 2018, Nicolae Ciucă promitea că, după trecerea în rezervă, nu va face politică. „Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva.

CITEȘTE ȘI. Mașinile care fac senzație pe șosele și turate la maximum vor căra pachetele lui Moș Crăciun prin Câmpulung Muscel

Nu voi face politică”, declara Ciucă într-un interviu pentru postul public de radio. Un an mai târziu, Nicolae Ciucă lăsa uniforma militară şi era numit ministru al Apărării în guvernul condus de Ludovic Orban. În cartea sa biografică, Ciucă povesteşte că preşedinte Klaus Iohannis i-a „ordonat” să accepte un rol politic.

CITEȘTE ȘI. Eveniment UNIC într-o comună din MUSCEL. Lumea se va strânge buluc. Ce pun la cale!

„Am primit un telefon de la preşedintele României prin care mă întreba dacă sunt de acord să trec în rezervă şi să devin ministru al Apărării. Preşedintele e comandantul forţelor armate şi, chiar dacă ceea ce îmi adresa era o rugăminte, venită din partea dumnealui, era un fel de ordin, nu puteam să refuz”, a spus Ciucă.

În decembrie 2020, Ludovic Orban a demisionat din fruntea Guvernului după ce PNL a fost învins de PSD la alegerile parlamentare, iar preşedintele Klaus Iohannis l-a numit pe Nicole Ciucă premier interimar până la formarea coaliţiei de dreapta: PNL-USR-UDMR. În toamna anului 2021, după căderea Guvernului Cîţu, preşedintele Iohannis a format un guvern PNL-PSD-UDMR şi l-a numit prim-ministru pe Nicolae Ciucă.

CITEȘTE ȘI. Îndeplinirea visurilor: Cum să utilizezi un credit online pentru a-ți atinge obiectivele

În aprilie 2022, Florin Cîţu a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL şi Nicolae Ciucă a fost instalat de liberali în fruntea partidului. La rotativa guvernamentală din iunie 2023, Nicolae Ciucă a cedat funcţia de prim-ministru pentru Marcel Ciolacu şi a devenit preşedinte al Senatului. Din postura de candidat la prezidenţiale, Nicolae Ciucă a promis, în scris, că nu va forma o nouă majoritate cu PSD, cu toate că liberalii sunt în continuare la putere alături de PSD. Jurnalista Emilia Şercan l-a acuzat pe Nicolae Ciucă de plagiat în teza de doctorat, însă procesul a rămas blocat în instanţă.

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

 

 

 

 

Ultimele Știri

REȚETE DIN CAIETELE BUNICII. Secrete bine păstrate din 1965, cu gustul copilăriei. Cum se gătește ușor, borșul delicios de măruntaie de pasăre

REȚETE DIN CAIETELE BUNICII. Secrete bine păstrate din 1965, cu gustul copilăriei. Cum se gătește ușor, borșul delicios de...

Alte știri din aceeași categorie