3.5 C
Campulung Muscel
miercuri, 28 februarie, 2024

Când vor avea toți pensionarii ȘOCUL vieții! Anunțul șefului Casei de Pensii

Alte Știri

Când vor avea toți pensionarii ȘOCUL vieții! Anunțul șefului Casei de Pensii. Guvernul a anunțat cum calculezi ce pensie vei avea de la 1 ianuarie după recalculare și indexare. În noua lege a pensiilor se stabilește foarte clar cum se vor indexa pensiile și cum se vor recalcula.

Indexarea pensiilor se va face cu rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut, pentru anul calendaristic anterior.

Anul acesta creșterea reală este de 3%, iar inflația de 7-8%. Deși indexarea trebuia să fie, potrivit legii de maxim 9,5%, guvernul a decis o indexare de 13,8% de la 1 ianuarie. Aceasta e prima veste bună.

Când vor avea toți pensionarii ȘOCUL vieții! Anunțul șefului Casei de Pensii

Formula de calcul e următoarea: VPR x Numărul total de puncte.

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei potrivit noii legi a pensiilor. În primele discuții, valoarea acestuia ar fi trebuit să fie de doar 71 de lei. Deci, o creștere cu 10 lei, o altă veste foarte bună pentru pensionari.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctul de pensie și pensia minimă vor crește cu un procent de 13,5%, crescând cu câteva sute de lei. La recalcularea pensiilor unii pensionari vor primi o altă creștere care poate ajunge și la 30%.

”Valoarea punctului de pensie va crește de la 1785 de lei la 2032 de lei. De această majorare vor beneficia toți pensionarii sistemului public de pensii”, a spus Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii la Antena 3 CNN.

Există pensionari care ar putea ieși la pensie și cu 7 ani mai devreme dacă au lucrat în condiții speciale. Ei trebuie să fi lucrat în anumite domenii.

Potrivit noii legi a pensiilor care se elaborează în aceste zile, locuri de muncă în condiţii deosebite sunt acele locuri de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condiţiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecinţe asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a asiguraţilor.

În septembrie 2024 vine talonul cu pensia mărită. Pe fiecare talon vom avea punctele de contributivitate, de stabilitate și pentru perioadele asimilate.

Fiecare român, fie că discutăm despre pensiile pe care le primesc pe card sau de la poștaș, fie că sunt taloane roșii, fie că sunt taloane mov, vor avea noile taloane iar în baza acestora vor vedea românii că vor avea, în cea mai mare parte, pensii mai bune, a mai declarat șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Ultimele Știri

Argeș. Reținut pentru că a spart un magazin. După ce și-a luat ce a vrut a dat foc…

Argeș. Reținut pentru că a spart un magazin. După ce și-a luat ce a vrut a dat foc... Luni în...

Alte știri din aceeași categorie