19.4 C
Campulung Muscel
marți, 22 iulie, 2025

Cine este femeia atât de legată de Muscel. A fost prima româncă avocat, prima femeie doctor în Drept, făcut la Paris

Alte Știri

Cine este femeia atât de legată de Muscel. A fost prima româncă avocat, prima femeie doctor în Drept, făcut la Paris. S-a născut pe 27 aprilie 1867, Sarmiza Bilcescu, care își petrece o bună parte a copilăriei la conacul familiei din Muscel, unde erau nelipsite vizitele lui Ion Ghica, C.A. Rosetti, ale Goleștilor și ale Brătienilor, buni prieteni cu părinții acesteia. Botezată fiind de Alexandru Golescu, viitoarea avocată primește numele de Sarmiza, după Sarmizegetusa.

CITEȘTE ȘI. Eveniment unic în acest weekend, în Câmpulung Muscel. Scrie istorie!

Tânăra Sarmiza copilărește alături de copiii familiei Brătianu, legând o prietenie deosebită cu Ion I.C. Brătianu, viitorul prim-ministru al României Mari. Micuța mergea deseori în vizită la moșia Brătienilor de la Florica, unde se juca cu Ionel, Vintilă și Dinu, copiii familiei, iar Pia Brătianu chiar îi pusese porecla „Voinica“.

CITEȘTE ȘI. Muzeul Golești în scurt timp va fi de nerecunoscut. Bijuteria, României de la Argeș se învârte după soare!

De educația ei se ocupă dascăli străluciți ai vremii, precum profesorul Păun – pe care îl va elogia necontenit, Frederic Dame și J. Francudi, iar mai târziu, când devine elevă a Colegiului „Sfântul Sava“ din București, inclusiv Spiru Haret îi oferă lecții celei care avea să stabilească ani mai târziu o premieră europeană.

CITEȘTE ȘI. Cât costă o tabără pentru cei mici, pe dealuri, prin pădure și râuri, timp de 3 zile la Câmpulung Muscel

Eforturile tinerei sunt încununate de succes odată cu primul mare examen pe care îl susține, Bacalaureatul, fiind a treia româncă care reușește acest lucru, după fiicele lui Brătianu, cu care leagă de asemenea o strânsă prietenie. Continuarea o găsiți AICI.

CITEȘTE ȘI. O pajiște goală de lângă Câmpulung Muscel, a fost transformată într-una dintre cele mai râvnite destinații din România de la Argeș

O câmpulungeancă, Sanda Safta în decursul a patru ani de cercetare a reușit să scoată de sub tipare, în premieră – Viața și moștenirea Sarmisei Bilcescu – Alimăneșteanu. Sanda Safta este muzeograful șef al Secției de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Municipal Câmpulung. A reușit să dea lumii o lucrare de colecție din istoria Muscelului.

CITEȘTE ȘI. REȚETE DIN CAIETELE BUNICII. Crenvurști de casă naturali – rețetă simplă, pas cu pas, fără aditivi alimentari

Strădaniile Sandei Safta au constat în cercetare de arhivă, corespondență cu Biblioteca Universitară din Franța, pentru a obține teza de doctorat a Sarmisei Bilcescu Alimănășteanu, muncă de teren, eforturi care au generat un rezultat de calitate prezentat publicului în data de 28 iunie 2025.

CITEȘTE ȘI. Aproape 1.000 de radare au împânzit șoselele din România. Amenda ajunge direct acasă și bagă spaima în șoferii români

Evenimentul de lansare a lucrării, la Secția de Etnografie și Artă Populară Câmpulung i-a avut ca invitați pe Ionuț Gheorghe, directorul Muzeului Teohari Antonescu, contributor de bază la realizarea cărții și Anemari Monica Negru, consilier superior la Arhivele Naționale ale României.

CITEȘTE ȘI. Anunț de ultimă oră pentru locuitorii din Câmpulung Muscel și cei din cele 27 de comune arondate, municipiului. E legat de Cartea Electronică de Identitate

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile  Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

E nevoie de mască de gaze, pe străzile din Câmpulung Muscel pe unde au circulat oamenii pentru a petrece zilele acestea!

E nevoie de mască de gaze, pe străzile din Câmpulung Muscel pe unde au circulat oamenii pentru a petrece...

Alte știri din aceeași categorie