De Spitalul Municipal Câmpulung depind 120.000 de oameni, iată ce implică redeschiderea în sistem mixt! VIDEO
De Spitalul Municipal Câmpulung depind 120.000 de oameni, iată ce implică redeschiderea în sistem mixt! VIDEO

De Spitalul Municipal Câmpulung depind 120.000 de oameni, iată ce implică redeschiderea în sistem mixt! VIDEO

De Spitalul Municipal Câmpulung depind 120.000 de oameni, iată ce implică redeschiderea în sistem mixt! Spitalele din Câmpulung sunt pe lista unităților spitalicești din județ care doresc să își reia activitatea în regim mixt (Covid și non-Covid). Spitalul PNF Câmpulung va fi redeschis cu 27 paturi pentru pacienții non-Covid.

Propunerile au fost făcute de către managerii de spitale, ținând cont de tendința descrescătoare a numărului de cazuri Covid-19 și datorită gradului scăzut de ocupare a paturilor pentru pacienții infectați.

Toate spitalele care se vor reorganiza pentru reluarea activităților non-Covid vor înainta DSP Argeș o actualizare a planului de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale, a hărții zonelor de risc și a procedurilor operaționale privind dezinfecția, purtarea echipamentului de protecție personală și circuitele funcționale adaptate în conformitate cu măsurile specifice de prevenire și limitare a infecției cu virusul SARS-CoV-2. În același timp, DSP Argeș va reanaliza nevoia de oferire a serviciilor de asistență medicală spitalicească Covid în funcție de evoluția numărului de îmbolnăviri și gradul de ocupare a paturilor din județ. Toate acestea vor necesita timp, pentru că nu se pot rezolva de pe o zi pe alta. Conform proiectului, toate secţiile vor putea îngriji pacienţi non-COVID, dar numărul de paturi pentru aceştia va fi mai mic. Înainte de pandemie, Spitalul dispunea de 401 paturi, iar după redeschidere, numărul va ajunge undeva la 240. 149 vor fi atribuite asistenţei non-COVID, iar 90, rezervate suspecţilor şi confirmaţilor COVID-19.

În urma analizei proiectului de plan pentru reluarea parţială a activităţii spitaliceşti non-COVID şi a consultării cu conducerea Spitalului, DSP Argeş a făcut nişte recomandări Spitalului Municipal Câmpulung: „Să se reorganizeze cu 90 de paturi pentru asistenţa pacienţilor confirmaţi şi suspecţi COVID-19 şi 149 de paturi pentru asistarea pacienţilor non-COVID. În vederea avizării structurii temporare, care va permite reluarea parţială a activităţii non-COVID, veţi înainta o actualizare a planului de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale, a hărţii zonelor de risc, precum şi a procedurilor operaţionale privind dezinfecţia portului echipamentului de protecţie personală şi circuitele funcţionale adaptate în conformitate cu măsurile specifice de prevenire şi limitare a infecţiei cu virusul COVID-19, şi structura actuală a fiecărei unităţi”, a dat citire Andrei Aron unui fragment al adresei primite miercuri, 24 februarie, de la autoritatea sanitară.

„Spitalul va desemna personal medical, sanitar mediu şi auxiliar separat pentru structurile non-COVID. Există un tip de organizare în momentul de faţă şi, practic, va trebui să se reorganizeze Spitalul. Nu va fi un lucru care se va rezolva de astăzi pe mâine. Foarte important, ultimul punct din acest document: DSP va reanaliza nevoia de servicii de asistenţă medicală spitalicească COVID-19 în funcţie de evoluţia numărului de îmbolnăviri şi gradul de ocupare a paturilor din judeţ. Existând posibilitatea de a solicita revenirea la organizarea serviciilor de asistenţă medicală spitalicească COVID-19, dacă situaţia o impune. Este un detaliu un pic problematic, care rămâne în vigoare dacă situaţia epidemiologică o va lua iar în direcţia neplăcută. Probabil, ni se va solicita să revenim la forma de acum”, a declarat Dr. Andrei Aron, consilierul pe probleme medicale al primarului.

Aşa cum a spus consilierul edilului, cel puţin până la stabilizarea pandemiei, lucrurile nu vor funcţiona la fel cum funcţionau înainte. Nu vor apărea din nou cozi pe la Urgenţe, plus că, în momentul de faţă, este o problemă de personal, în sensul că unii dintre medicii care asigurau înainte de pandemie urgenţele sunt obosiţi, iar altora le este teamă.

„Personalul care ar trebui să ne ajute pe partea de non-COVID nu prea există în momentul de faţă. De aceea am şi plecat pe principiul că dacă facem UPU de non-COVID, în primă fază, va fi cu program între orele 08.00 şi 15.00, pentru că este singurul program pe care îl putem asigura cu personalul pe care îl avem acum. Poate lucrurile se vor mişca şi medicii care erau înainte vor vrea şi ei să se reîntoarcă să facă urgenţele, cum se întâmpla înainte. Vor fi trei urgenţe: non-COVID, COVID şi pentru copii, pentru că nu se poate intersecta urgenţa copiilor cu a adulţilor. Blocul central va fi împărţit în două, Secţia de Boli Infecţioase va rămâne COVID, cu 22 de paturi, Psihiatria, Oftalmologia şi Oncologia vor fi şi ele non-COVID”, a continuat consilierul personal al primarului Lăsconi.

Urgenţele COVID sunt asigurate de medicul Florin Bălăceanu, iar de restul urmează să se ocupe doctorul Honorius Stuparu şi alte două doctoriţe, care profesează şi la Ambulanţă.

Referitor la împărţirea locurilor ATI, Andrei Aron a transmis că 8 vor fi rezervate celor confirmaţi cu COVID-19, iar 6 celor non-COVID. Nici cadrele medicale şi personalul auxiliar nu se vor intersecta, adică nu vor lucra şi la COVID şi non-COVID. Amintim că încă din 29 mai 2020 spitalele folosite pentru tratarea pacienților Covid pot asigura și asistența medicală pentru pacienții non-Covid, în baza Ordinului ministrului Sănătății nr. 961/2020. Conform  ordinului menționat, “în funcție de evoluția epidemiologică locală, spitalele care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2 pot asigura, cu avizul DSP, asistența medicală și pacienților non-COVID-19 în condițiile existenței circuitelor funcționale complet separate, fără a fi necesară externarea/transferarea tuturor pacienților internați către alte spitale.”

About The Author

Related posts