16.7 C
Campulung Muscel
miercuri, 23 iulie, 2025

Doliu la Muzeu. O veste venită în tihna verii, a întristat multă, multă lume!

Alte Știri

Doliu la Muzeu. O veste venită în tihna verii, a întristat multă, multă lume!

🎚 Suntem alături de colegul nostru, domnul Iustin Dejanu, managerul Muzeului Golești, în aceste clipe grele pricinuite de pierderea tatălui. Transmitem sincere condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!, a transmis Consiliul Județean Argeș.

CITEȘTE ȘI. Muzeul Golești în scurt timp va fi de nerecunoscut. Bijuteria, României de la Argeș se învârte după soare!

O veste venită în tihna verii a tulburat liniștea literară a Curții de Argeș: profesorul Daniel Dejanu a trecut la cele veșnice. Acesta lăsând în urma sa rafturi de amintiri și manuscrise. Dar și o tristețe grea, de bibliotecă parcă închisă pentru totdeauna. Avea 81 de ani – bilanțul unei vieți trăite demn, cuviincios, închinate cărții, limbii române și culturii locale.

Născut la 18 aprilie 1944, în Stănești, a urmat Facultatea de Filologie a Institutului de Învățământ Superior din Pitești, făcându-și, cum altfel, o profesie din vocație. A început să predea la Teiu. Dar dar destinul avea să-l aducă, în 1973, la Curtea de Argeș – oraș căruia avea să-i devină, vreme de decenii, slujitor discret, dar neobosit.

Doliu la Muzeu. O veste venită în tihna verii, a întristat multă, multă lume!

Aici a fost metodist și redactor la Casa de Cultură, realizator de emisiuni culturale la Radioul local, animator al vieții artistice prin teatrul și montajele literare cu trupe de actori amatori, în care credea cu fervoare. Pentru el, cultura nu era spectacol, ci act de dăruire.

După 1990, s-a întors la catedră, predând la Școala Generală din Valea Iașului, iar după pensionare nu a stat nicio clipă departe de miezul spiritual al orașului. A fost suflet al Cenaclului „Nicolae Velea – Urmuz” din cadrul Bibliotecii Municipale, unde textele sale – gândite cu meticulozitate, rotunjite cu blândețe și rostite cu acea gravitate caldă care îi era proprie – luminau serile de lectură și prietenie.

CITEȘTE ȘI. Muzeul care adăpostește tronul regilor din România atrage turiștii ca un magnet puternic. S-a deschis în curtea lui, Hanul Tanti Maria, cu bucate super tradiționale

Îndrăgostit iremediabil de Eminescu și Veronica Micle, a fost un cercetător pasionat, fidel, aproape ritualic, al vieții și operei lor, iar întreaga muncă a cuprins-o în volumul „Iubirile lui Mihai Eminescu”. În ultimii ani, lucra cu răbdare la o monografie-document: Istoria Casei de Cultură din Curtea de Argeș, de la înființare până în 1989 – o lucrare la care ținea nespus și care, poate, va fi dusă mai departe de cei care i-au cunoscut tenacitatea și rigoarea. Continuarea o găsiți AICI.

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile  Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Cum a rămas un muscelean fără voce, după ce a ieșit din propria casă și a dat nas în nas cu ursul. În acea...

Cum a rămas un muscelean fără voce, după ce a ieșit din propria casă și a dat nas în...

Alte știri din aceeași categorie