Moment istoric în Argeș. Lacul Vidraru va fi golit total. Nu mai rămâne nici măcar un metru cub de apă în el! Lacul Vidraru este un lac de acumulare creat în anul 1965 de Barajul Vidraru în județul Argeș, pe râul Argeș, pentru producția de energie electrică, irigații și prevenirea inundațiilor. De asemenea, lacul și instalațiile adiacente sunt folosite pentru recreere, turism și sporturi.
Situat între Munții Frunții și Masivul Ghițu, lacul adună apele râurilor Capra, Buda și ale câtorva afluenți direcți (Râul Doamnei, Cernatul și Vâlsanul, Topologul, râul Valea lui Stan și Limpedea), cu un debit total de cca 5,5 m3/s.
CITEȘTE ȘI. Multă lume habar nu are. Ce se ascunde pe fundul lacului Vidraru? Este cel mai mare baraj de beton din România
Suprafața totală a lacului este de 893 ha, lungimea de 10,3 km, lățimea maximă de 2,2 km în zona Valea Lupului – Călugărița și o circumferință de 28 km. Adâncimea maximă a apei este de 155 m lângă barajul curbat înalt de 166 m, cu o lungime la coronament de 307 metri. Volumul apei este de 465 milioane mc. Nivelul normal de retenție este de 830,00 metri deasupra nivelului mării (mdM).
Compania de stat Hidroelectrica va începe procesul de golire controlată a lacului de acumulare Vidraru, la 1 august. Acțiunea se va finaliza în 2026.
CITEȘTE ȘI. O așezare secretă a ieșit la suprafață în acest grandios baraj, după ce a apa a secat datorită secetei
„Primăria Municipiului Curtea de Argeș aduce la cunoștința publicului faptul că, începând cu data de 1 august 2025, compania Hidroelectrica va demara procesul de golire a lacului de acumulare Vidraru, în vederea efectuării lucrărilor de retehnologizare a Amenajării Hidroenergetice Vidraru. Această operațiune este necesară pentru realizarea intervențiilor tehnice asupra echipamentelor hidromecanice ale barajului, având drept scop punerea în siguranță a întregii amenajări hidroenergetice și asigurarea funcționării acesteia pentru un nou ciclu de viață”, anunță Primăria Curtea de Argeș.
CITEȘTE ȘI. Cel mai lung tunel din România e cu un picior în Argeș. Cu celălalt în alt județ. Pe aici trec sute de mii de români pentru a vizita obiective turistice senzaționale, unice în lume
Golirea lacului se va desfășura în perioada 1 august 2025 – 28 februarie 2026, în mai multe etape succesive. În fazele finale ale procesului, debitele vor fi evacuate controlat în aval, în albia râului Argeș, cu valori cuprinse între 20 și 47 mc/s, mai punctează sursa citată. Continuarea o găsiți AICI.
CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.