19.5 C
Campulung Muscel
marți, 22 iulie, 2025

Obiective turistice pe Transfăgărășan. Altele în afară de urși de care habar nu ai. Ce poți vizita pe acest drum spectaculos, unic în România

Alte Știri

Obiective turistice pe Transfăgărășan. Altele în afară de urși de care habar nu ai. Ce poți vizita pe acest drum spectaculos, unic în România. Pe lângă frumusețea sa evidentă, Transfăgărășanul are și o mare semnificație istorică.

Astăzi, șoseaua a devenit una dintre cele mai iubite atracții turistice din România. Oferă o experiență de condus unică, în mijlocul unor peisaje aproape ireal de frumoase.

CITEȘTE ȘI. Multă lume habar nu are. Ce se ascunde pe fundul lacului Vidraru? Este cel mai mare baraj de beton din România

Construit între 1970 și 1974, acest drum a fost „soluția” lui Nicolae Ceaușescu pentru a asigura o rută sigură peste Munții Făgăraș în caz de invazie sovietică. Au fost folosite șase milioane de kilograme de dinamită și au murit peste 40 de muncitori, iar liderul comunist și-a văzut visul cu ochii: un pasaj secret.

Obiective turistice pe Transfăgărășan

Deși atracția principală e drumul în sine – al doilea cel mai înalt drum asfaltat din România – există câteva opriri obligatorii. În 2025, Transfăgărășanul s-a deschis pe 6 iunie. 

Cascada Bâlea – telecabină și traseu de drumeție

Undeva la limita dintre pădure și zona alpină, vei observa multe mașini parcate pe marginea drumului. Acolo este intrarea spre telecabina care urcă de la Cascada Bâlea la Lacul Bâlea. Poți parca gratuit pe marginea drumului și se pare că există și o parcare interioară a restaurantului de acolo.

CITEȘTE ȘI. O așezare secretă a ieșit la suprafață în acest grandios baraj, după ce a apa a secat datorită secetei

Telecabina urcă la Lacul Bâlea. Prețul este de 50 lei dus pentru un adult și 30 lei pentru copii, iar plata se face doar cash (conform informațiilor din octombrie 2024).

Dacă prinzi o zi frumoasă și îți place drumeția, poți face traseul pe jos până la Cascada Bâlea – cam o oră de urcare și încă o oră de coborâre. Traseul este abrupt și nu este recomandat copiilor sub 5 ani. Urmărește marcajul cerc roșu.

Lacul Bâlea – lacul ascuns și magic

Lacul nu se vede de pe drum, însă dacă urmezi indicațiile ajungi într-o parcare mare cu multe tarabe. La tarabe găsești produse locale, cum ar fi bulz, porumb fiert, diverși cârnați, prăjituri tradiționale și altele. Există și o zonă de food court cu mese unde poți mânca grătare românești. Tot aici poți gusta și țuica locală, făcută din prune.

De la zona de tarabe până la lac faci mai puțin de 5 minute pe jos.

CITEȘTE ȘI. Cel mai lung tunel din România e cu un picior în Argeș. Cu celălalt în alt județ. Pe aici trec sute de mii de români pentru a vizita obiective turistice senzaționale, unice în lume

Poți cumpăra mâncare și face un mic picnic pe malul lacului, cu o priveliște superbă spre apă și munți.

Ce poți face la Bâlea Lac

Zona lacului are trasee de mers pe jos – ideale dacă vrei puțină mișcare. Cel mai simplu traseu este un ocol complet al lacului, care durează sub o oră și este potrivit și pentru copii.

Există și trasee mai lungi, inclusiv unul care merge spre sud, peste creastă, cam 1 km, și revine la parcare prin tunelul Bâlea. Există și două restaurante cu terase cu vedere spre lac.

Cascada Capra

Cascada Capra este relativ mică, dar vizibilă de pe drum, imediat ce treci prin tunelul Bâlea, continuând spre sud. Drumul începe să coboare abrupt, iar în câteva minute ajungi într-o zonă unde toată lumea încetinește.

Parcările sunt limitate, așa că o bandă de circulație este deseori transformată în loc de parcare. Nu ai prea multe de făcut aici, în afară de a face câteva fotografii și, eventual, să cumperi ceva de la o tarabă din apropiere.

Barajul Vidraru (și lacul)

Ultimul punct de interes din sudul Transfăgărășanului este Barajul Vidraru – un baraj imens care formează un lac artificial cu același nume. Poți parca pe marginea drumului și traversa barajul pe jos, pentru a admira priveliștea lacului și structura impresionantă a barajului.

CITEȘTE ȘI. Cea mai luată cu asalt stațiune din 2025, e la aproape o oră de Câmpulung Muscel. Găsești aici, luxul din marile resorturi din Turcia, Grecia sau din insule exclusiviste

Poți petrece aici cam 15 minute, să faci poze și apoi să continui drumul.

Cele mai apropiate orașe de Transfăgărășan sunt Pitești și Sibiu.

• Pitești se află la 37 km (spre sud)

• Sibiu la 48 km (spre nord)

• Brașov este la 105 km (spre est)

• București la 154 km (spre sud)

Drumul este deschis tot anul, dar o porțiune de 25 km între Piscu Negru și Bâlea Cascadă este închisă iarna, din cauza condițiilor periculoase de trafic. Această secțiune rămâne închisă între 31 octombrie și 1 iulie. În plus, și alte porțiuni pot fi temporar închise în funcție de vreme și siguranța rutieră.

Drumul are în total 90 km, dar din cauza numeroaselor curbe viteza maximă este de 40 km/h. În plus, te vei opri din două în două minute să faci poze (peisajele sunt absolut superbe). Așadar, ia în calcul că această excursie îți va ocupa cel puțin o jumătate de zi, posibil chiar o zi întreagă.

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile  Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Cum a rămas un muscelean fără voce, după ce a ieșit din propria casă și a dat nas în nas cu ursul. În acea...

Cum a rămas un muscelean fără voce, după ce a ieșit din propria casă și a dat nas în...

Alte știri din aceeași categorie