REȚETE DIN CAIETELE BUNICII. Portokalopita. Descoperă magia desertului grecesc cu Portokalopita, o prăjitură fină și pufoasă, îmbibată cu sirop aromat de portocale și presărată cu note delicate de scorțișoară.
Fiecare felie se topește în gură, lăsând în urmă un gust dulce-acrișor perfect echilibrat și aroma vibrantă a citricelor proaspete. Ideală pentru momentele de răsfăț, Portokalopita transformă orice ceai sau cafea într-o adevărată experiență regală.
Portokalopita
12 PORŢII | PREGĂTIRE: 40 MINUTE PREPARARE: 40 MINUTE
Pentru sirop
- 2 căni de apă
- 600 g zahăr
- 1 beţigaş de scorțişoară
- coaja de la 1 portocală
- 100 ml suc de portocală
Ingrediente
- 1 pachet de foi pentru plăcintă
- 1 plic de praf de copt
- 4 ouă
- 200 g zahăr
- 200 g iaurt grecesc
- 200 ml suc de portocale
- 200 ml ulei
- coaja rasă de la 2 portocale 2 lingurițe esenţă de vanilie
Preîncălzeşti cuptorul la 100° C. Tapetezi o tavă cu hârtie de copt. Pentru sirop, pui într-o cratiţă, la foc mediu, apa cu zahărul, sucul şi coaja de portocală şi scorţişoara. Amesteci până se dizolvă zahărul şi laşi la foc până începe să facă bulburuci.
Opreşti focul şi laşi deoparte la răcit complet. Scoți din pachet foile şi le tai fâşii, aşa cum se prezintă (făcute sul). Desfaci fâşiile direct în tavă, având grijă să acoperi toată suprafaţa uniform. Pui tava la cuptor 30 de minute, cât să se usuce şi să devină uşor crocante.
Între timp, într-un bol încăpător, bați ouăle cu zahărul, adaugi iaurtul, sucul de portocale, uleiul, vanilia, praful de copt şi coaja rasă de portocale şi mixezi până obţii o compoziție omogenă. Strângi în pumni fâşiile de foitaj şi le pui treptat în bol, amestecând continuu.
Ungi o tavă cu unt din belşug şi torni compoziția. Uniformizezi cu o spatulă. Măreşti temperatura cuptorului la 170° C şi dai tava la cuptor 40 de minute sau până trece testul scobitorii. Imediat ce scoți tava din cuptor, torni deasupra prăjiturii siropul pregăţit anterior. Porționezi şi serveşti.
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp. Am lansat și rubrica MICA PUBLICITATE care e la mâna TA.



