22 februarie – V-au reamintit de Tudor Muşatescu!

Poetul, prozatorul şi dramaturgul român Tudor Muşatescu, a cărui celebritate se datorează în principal comediei în trei acte „Titanic Vals“, scrisă de el, s-a născut la 22 februarie 1903 la Câmpulung-Muscel.

Dovedind o înclinaţie precoce pentru scris, a editat reviste proprii încă din timpul şcolii („Ghiocelul”). După ce a obţinut licenţa în Litere la Universitatea din Bucureşti, s-a dedicat scrisului. A colaborat la diferite publicaţii, printre care „Rampa” şi „Adevărul”. A ocupat apoi diferite slujbe de conducere în fruntea unor companii teatrale, printre care „Teatrul din Sărindar” (1940, împreună cu Maria Filotti), sau „Teatrul Colorado” (1943-1944). Pe parcursul carierei sale literare, Muşatescu a scris zeci de comedii, vodeviluri, piese într-un act, scenete şi cuplete, cuprinse în volumul „Opere complete. Teatru, I”, publicat în 1945, în volumul „Teatru” (1958) şi în „Scrieri” I-IX, (1969-1990), precum şi câteva volume de schiţe umoristice; „Nudul lui Gogu” (1928), „Ale vieţii valuri”, (1929), „Doresc ca micile mele rânduleţe” (1945), „Fiecare cu părerea lui” (1970). A publicat de asemenea volume de versuri – „Vitrinele toamnei” (1926) – şi romanul „Mica publicitate” (1935).

Dintre toate scrierile sale, însă, „Titanic Vals”, comedie în trei acte, a rămas până azi piesa de rezistenţă a lui Tudor Muşatescu, fiind tradusă şi jucată frecvent la noi sau peste hotare. Comedie de moravuri, genul în care Muşatescu a excelat, „Titanic Vals” reînvie burghezia românească din epoca interbelică,luându-i în deriziune condiţia şi aşezând-o în situaţii comice care să-i trădeze neajunsurile. Piesa a fost ecranizată cu succes în 1964, în regia lui Paul Călinescu, avându‑i în rolurile principale pe Grigore Vasiliu-Birlic, Silvia Fulda, Coca Andronescu, Ion Finteşteanu şi Mihai Fotino. Prin opera sa, Muşatescu a fost considerat un continuator al comediei caragialiene de moravuri. Multe dintre piesele sale au fost traduse în limbi străine şi au cunoscut succesul şi peste hotare. Scriitorul a murit la 4 noiembrie 1970.

În cadrul proiectului Argeşeni – valori naţionale, căruia i-a pus bazele prefectul Cristian Soare, Tudor Muşatescu a fost omagiat la primăria Câmpulung. Autorităţi locale, reprezentanţii instituţiilor de cultură, elevi de la şcolile din municipiu au participat la eveniment în cadrul căruia s-a recitat din operele lui Muşatescu şi s-au prezentat secvenţe din  „Titanic Vals”.

About The Author

Related posts