Ploaie cu spume. Tunete și fulgere în luna lui martie…Ce prevestesc acestea? Aoleuuuu. De câteva zile sunt fenomene meteo ciudate pentru luna martie. După o ninsoare abundentă în a doua jumătate a lunii februarie, vremea s-a schimbat radical și plouă torențial, la jumătatea lunii martie.
Mai mult decât atât Cerul oferă spectacol atunci când vine vorba de tunete și fulgere. Sunt mai ceva ca în mijlocul verii. Oamenii sunt speriați, mai ales că vremurile sunt și ele schimbătoare și incerte. Din bătrâni se spune că tunetele și fulgerele în primele luni ale anului, prevestesc război.
Luna martie este cunoscută pentru o serie de obiceiuri și superstiții străvechi, deși este una dintre cele mai frumoase din an fiind denumită în popor şi „Mărțișor’. Este prima lună a primăverii, când natura revine la viața după o iarnă grea, iar vremea se încălzește treptat.
Luna martie este cunoscută pentru vremea sa variabilă și există multe superstiții legate de modul în care vremea din martie poate prezice vremea pentru restul anului. De exemplu, „Martie leu, aprilie miel” sugerează că dacă martie vine cu vreme rea („ca un leu’), aprilie va aduce vreme bună („ca un miel’).
Ce se spune despre vremea lunii martie
- Dacă în luna martie bat vânturi, atunci luna mai va fi frumoasă;
- Dacă în luna martie tună și fulgeră, atunci anul va fi unul mănos;
- Dacă în martie plouă mult, atunci toamna va fi una ploioasă;
- Dacă cântă cucul în luna martie, atunci anul va fi unul bogat și rodnic.
Bătrânii spun că atunci când tună și fulgeră pentru prima dată în noul an, este bine să pui pe frunte un obiect de aur, inelul său verigheta.
CITEȘTE ȘI. Mă iubește dacă mă uit la fix? Ce înseamnă când te uiți la oră fixă la ceas?
Potrivit superstiţiilor consacrate din moși strămoși, se spune că fulgerele din martie vestesc zăpadă în luna Mai. Iată ce spun bătrânii și tradițiile din popor despre iarna ce nu a mai ajuns de această dată la noi.
,,Dacă iarna a fost când călduroasă, când străbătută de viforniţe, căldura ei se va răzbuna peste vara, aducând perioade de frig în anotimpul îndeobşte însorit. Atuncea când nu este viscol peste iarnă, roadele vor fi puţine şi mici. Tunetul în vreme de iarnă este semn de foamete în anul ce urmează”.
De ce nu tună iarna – explicaţiile meteorologilor. Ce este, de fapt, zgomotul produs în timpul furtunilor de vară
Vara este anotimpul în care ploile durează puţin, însă sunt puternice. De asemenea, ploile de vară, în general, sunt însoţite tunete şi fulgere. „Adevărul“ vă explică astăzi de ce tună şi fulgeră, în special, vara.
Meteorologul de serviciu de la Administraţia Naţională de Meteorologie a explicat, pentru „Adevărul“, de ce tună foarte rar în timpul iernii şi de ce, în majoritatea cazurilor, tunetele se formează în zilele şi nopţile de vară.
„Vara, temperaturile mai ridicate conduc la o mai mare energie în atmosferă. La acestea, dacă se mai adaugă şi o umiditate crescută, exista posibilitatea apariţiei unor nori de tip comulonimbus. Aceştia aduc furtuni şi grindină“, explică meteorologul. Continuarea o găsiți AICI.