Balul Gospodarului: portul popular a devenit cod vestimentar! Premii şi surprize…

Balul Gospodarului: portul popular a devenit cod vestimentar! Premii şi surprize…

Tradiţie, cântec, joc şi voie bună la Lereşti, în minivacanţa de 1 Mai! A avut loc cea de-a doua ediţie a Balului Gospodarului, fiind organizat sub egida Centenarului Marii Uniri, iar în preludiul manifestării a fost intonată rugăciunea ,,Tatăl nostru” de către Rareş Suseanu, în vârstă de 7 ani.

Primarul comunei, Marian Toader, a dat startul evenimentului care a impus portul popular drept cod vestimentar. Edilul şef a fost îmbrăcat în straie populare din cap până în picioare iar pe deasupra a purtat eşarfa de primar având culorile drapelului naţional.

Programul artistic a fost susţinut de tinere talente din localitate: Ane Marie Brătulescu, Octavian Nicolae Buzea, etc. Sufletul evenimentului, preotul Alexandru Pahonţu, a înlocuit straiele preoţeşti cu o cămaşă de pânză topită, asortată cu iţari, cizme lungi şi chimir.  Primarul Toader a venit şi cu o sugestie pentru toţi colegii primari. ,,Dacă doriţi să aveţi astfel de evenimente în localitatea pe care o păstoriţi, vă sfătuiesc dacă nu aveţi să ,,cumpăraţi” un Alexandru Pahonţu. Astfel nu veţi reuşi”, a spus primarul Marian Toader. Imediat a venit replica preotului. ,,Alexandru Pahonţu, nu a fost şi nu este de vânzare, este unic…”.

Costumele populare păstrate cu sfinţenie în lăzile de zestre au fost etalate cu mândrie şi de localnici, şi de oaspeţi veniţi din alte zone ale judeţului. Înveşmântată din cap până-n picioare în piese tradiţionale, Araxi Negoşanu, directoarea Centrului Cultural Judeţean, a încântat asistenţa, jucând hora satului încălţată în opinci.

Invitaţii speciali ai serii au fost Paraschiv Şimăn, de vârstă cu Centenarul României şi jurnalistul argeşean Bogdan Ficeac.

CITIŢI ŞI: De vârstă cu Centenarul României, a fost premiat de Ziua Veteranilor de Război

Balul gospodarilor a fost găzduit de Căminul Cultural, fiind organizat de Primăria şi Consiliul Local Lereşti împreună cu Asociaţia Culturală Lereşti-Muscel, Asociaţia „Alunelul”, Asociaţia „Cultul Eroilor” – filiala Lereşti, preoţii din localitate şi şcoala gimnazială.

Distracţia a durat până târziu în noapte, timp în care au fost încinse hore şi sârbe ca la Lereşti!

Organizatorii au avut multe premii pentru cei prezenţi care au ales să îşi petreacă seara la Balul Gospodarului, ediţia a II-a. A fost premiat cel mai tânăr participant, cea mai frumoasă pereche de dansatori, etc.

Cu acestă ocazie, localitatea Lereşti are IMN. Acesta a fost cântat în exclusivitate de Ane Marie Brătulescu şi Alexandru Pahonţu la Balul Gospodarului.

About The Author

Related posts