-7 C
Campulung Muscel
joi, 9 februarie, 2023

CURTEA DE ARGEȘ. A fost ridicat un monument în amintirea scriitorului argeșean Urmuz

Alte Știri

Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru BUGHIU, a fost prezent astăzi, 11 august, la ceremonia de dezvelire a unui monument, o siluetă stilizată, dedicată scriitorului argeșean Urmuz. Monumentul, așezat peste drum de Primărie, este poziționat în fața plăcii de bronz cu chipul lui Urmuz, în apropierea cafenelei „La Urmuz”, toate pe locul unde a fost casa în care s-a născut Dumitru, devenit apoi Demetru… Demetru Dem. Demetrescu-Buzău. La eveniment au mai fost prezenți și parlamentarii de Argeș, Remus Mihalcea și Nicolae Pavelescu.

Pentru că în 2023 va fi Anul Urmuz în Argeș, și Consiliul Județean va marca figura scriitorului prin punerea în scenă a unei piese de teatru, a anunțat vicepreședintele CJ Argeș, Adrian Bughiu.
Inițiativa îi aparține academicianului Gheorghe Păun, cel care de ani de zile, în revista „Curtea de la Argeș” și în numeroasele evenimentele culturale, încearcă să îl promoveze pe cel mai cunoscut scriitor născut în municipiul Basarabilor.
“Sculptura aparține lui Radu Adrian, sculptor care a locuit în București, acum în Câmpulung. Un sculptor care a mai dăruit municipiului Curtea de Argeș o serie de monumente importante.
La rândul său, primarul Constantin Panțurescu, a adăugat că în zona statuii va fi amenajat un colț de lectură, unde cei care se plimbă prin oraș pot lua o moment de respiro, citind cărți care poartă semnătura lui Urmuz și despre Urmuz.
Demetru Demetrescu-Buzău, cunoscut sub pseudonimul “Urmuz”, dat de Tudor Arghezi, s-a născut la Curtea de Argeş la 17 martie 1883 (acum 129 de ani) şi s-a  stins din viaţă la Bucureşti, la 23 noiembrie 1923, prin sinucidere, la doar 40 de ani.
Urmuz este cunoscut ca fiind cel mai original reprezentant al avangardei literare de la noi, inaugurând literatura absurdului, antiproza, dadaismul.
Ultimele Știri

Informația momentului. Scandal pe un transformator

Informația momentului. Scandal pe un transformator. De câteva zile, în comuna Bughea de Sus. Mai multe familii au fost...

Alte știri din aceeași categorie