Merge spre 101 ani! Secretul? Nu și-a bătut joc de viața lui!

Merge spre 101 ani! Secretul? Nu și-a bătut joc de viața lui!

Merge spre 101 ani! Secretul? O spune chiar el dar și vârsta pe care a prins-o grăiește mai multe decât putem noi gândi.

Sâmbătă,13 aprilie 2019, elevii Școlii Gimnaziale ,,C.D.Aricescu” au mers în satul Voinești, pentru a face o vizită lui Paraschiv Siman, vetran de război, născut în anul 1918, odată cu Marea Unire. Cu această ocazie, copiii au putut afla cât de greu i-a fost în război, dar și cât de frumoase erau clipele petrecute împreună cu Regele Mihai, pe care l-a cunoscut personal.

La final, domnul Paraschiv le-a dezvăluit copiilor secretul vieții sale: „Nu mi-am batut joc de viata mea!”.

La aproape 101 ani, Paraschiv Siman se bucură de fetele lui, nepoţii şi strănepoţii, unul de 18 ani iar doi numai 2 anişori.

Căpitanul în rezervă Paraschiv Simăn, veteran de război, a împlinit 100 ani, la data de 5 octombrie 2018 şi poate spune că este de-o vârstă cu România. În 2018, Paraschiv Siman se numără printre puţinii veterani de război în viaţă din România care și-a sărbătorit centenarul odată cu România.

Lereșteanul Paraschiv Simăn a fost mecanic, șofer și a făcut șapte ani de război. A fost încorporat în anul 1939 și a mai ajuns acasă în anul 1946. „Am avut doar 14 zile de concediu, la începutul armatei”, a povestit veteranul într-o înregistrare făcută de locuitorii din Lerești. Înainte să fie încorporat, a fost mecanic la Atelierele „Leonida”, celebrul Service Auto, din Bucureşti, situate, acum, lângă clădirea Guvernului, din Piața Victoriei. A lucrat acolo din 1932 şi până în 1939. „Era un atelier serios. Lucram pentru Chevrolet, Opel, firme serioase… Atunci se făcea treabă”, spune bătrânul veteran. Despre perioada petrecută în București spune: „Am fost băiat de Capitală. Erau fete frumoase acolo, dar nu ieşeam eu…. Veneau clienții la reparaţii auto şi ne luau pe preferinţe. Eu aveam foarte mulţi clienţi. Nu aveam timp să stau degeaba. Am muncit foarte mult în acea perioadă”, a povestit Paraschiv Simăn.

Bătrânul lereștean își amintește că a l-a cunoscut pe Regele Mihai. Pe fostul suveran al României spune că l-a întâlnit mai mult în București, dar și „în regiunea Prahova”, la Sinaia, după ce a fost încorporat. A fost și partenerul de fotbal al regelui. „Era foarte apropiat de oameni, cald, stătea de vorbă cu toți care eram acolo”, mărturisește Paraschiv Simăn.

A plecat în armată chiar în anul în care a izbucnit cel de Al Doilea Război Mondial, 1939. A fost militar într-o unitate de artilerie antiaeriană. Norocul lui a fost că era șofer și bun mecanic, fapt care l-a salvat de și nu fost trimis în focul luptelor de pe front.

După război, s-a întors acasă. Ar fi vrut să se întoarcă la Atelierele Leonida, însă mama lui, bătrână, l-a convins să rămână în Lerești, „că nu mai avea pe nimeni”. „Mi-a spus să mă angajez la fabrica din Câmpulung, care abia se deschisese și așa am făcut”, a adăugat Paraschiv Simăn. Așa a ajuns la Uzina ARO.  „Uzina avea vreo opt mașini, când m-am angajat, pentru aprovizionare și transport. Am lucrat ca șofer și am muncit ca și înainte”, a precizat bătrânul. De acolo a ieşit la pensie în anul 1978. Între timp, s-a căsătorit „cu o fată bătrână, de 23 de ani, cea mai mare dintre cei 14 frați”. Din păcate, soția lui s-a stins în anul 1957. I-a rămas alături o fiică care îl îngrijește și în ziua de astăzi.

About The Author

Related posts