Breaking News

Cu ce partid votați la alegerile parlamentare, din 6 decembrie?

PSD
PNL
USR PLUS
PRO ROMANIA SOCIAL - LIBERALĂ
PMP

SERVICIILE DE ASISTENȚĂ COMUNITARĂ  VOR PUTEA FI FURNIZATE ȘI DE MOAȘE
SERVICIILE DE ASISTENȚĂ COMUNITARĂ  VOR PUTEA FI FURNIZATE ȘI DE MOAȘE

SERVICIILE DE ASISTENȚĂ COMUNITARĂ VOR PUTEA FI FURNIZATE ȘI DE MOAȘE

Legea pentru apobarea OUG nr. 18/2017 privind asistența medicală comunitară a fost promulgată în data de 17 iulie 2017 și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

Unul dintre amendamentele importante aduse textului inițial de lege se referă la posibilitatea ca serviciile și activitățile de asistență medicală comunitară să fie realizate și de moașe, alături de asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari.

Completarea legislativă este motivată de faptul că la organizarea și funcționarea centrelor comunitare integrate, asistența medicală acordată gravidelor și mamelor, atât înainte, cât și după naștere, nu poate fi făcută decât de către personal calificat cu competențe specifice, și anume de moașe.

”Profesia de moașă este reglementată de OUG nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical, precum şi organizarea şi funcţionarea OAMGMAMR, aprobată prin Legea nr. 53/2014, iar titlul oficial de calificare de moașă poate fi deținut de: moaşe cu studii superioare de lungă durată care au diplomă de licență de moașă; moaşe cu studii postliceale care au diplomă de absolvire/certificat de absolvire în specialitatea asistent medical obstetrică-ginecologie; moașe care au diplome, certificate, titluri sau alte dovezi de calificare de moaşă, eliberate de un stat membru al Uniunii Europene, de un stat membru aparţinând Spaţiului Economic European sau de Confederaţia Elveţiană cetăţenilor acestora sau, respectiv, atestatul de echivalare emis de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, în cazul dovezilor de calificare de moaşă într-un stat terţ”, a declarat Estera Stămoiu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș.

 

About The Author

Related posts