22.4 C
Campulung Muscel
miercuri, 6 iulie, 2022

Știați că există o rezervație fosiliferă la Suslănești?

Alte Știri

🟢 Rezervația fosiliferă de la Suslănești – arie naturală protejată de interes internațional.
✔️ Aici s-au descoperit schelete de pești fosili cu o vechime de peste 50 de milioane de ani.

📍 La 8 km de Câmpulung, pe partea stângă a văii Argeșelului, la Suslănești, pe dealul Marlauz, la o altitudine de 680 m, se află Rezervația fosiliferă Marlauz.

🏞 Rezervația fosiliferă de la Suslănești a fost declarată monument al naturii datorită importanței sale științifice deosebite.

➡️ Rezervația se întinde pe o suprafață de circa 3,5 hectare.

🐟 În șisturile disodilice și menilitice de vârstă oligocenă de aici se întâlnesc specii de pești fosili precum „Clupea longimana”, „Caraux macoveii” (de formă ovală, de 14 cm lungime), „Rhombus stamatini” (cu poziția ambilor ochi pe partea stângă a capului), „Scorpaenoides popovicii” (un pește de numai 10-20 mm, cu corp alungit, cu o aripioară pectorală triunghiulară de trei ori mai înaltă decât corpul).

🌿 Impresiunile din șisturile disodilice de la Suslănești mai cuprind și unele specii de plante, care populau aceste ținuturi, cum ar fi „Fagus feroniae”, „Cinnamomum lanceolatum” (strămoșul arborelui de scorțișoară, întâlnit astăzi în Asia de sud-est), „Laurus tetrantheroides” și „Laurus phoeboides” (din care se trage dafinul) și altele.

✔️ Rezervația fosiliferă de la Suslănești este considerată de geologi un sit geotectonic. Au fost identificate nu mai puțin de 30 de specii de pești, iar mai mult de jumatate dintre aceștia au reprezentat specii noi pentru această știință.

🌐 Așezare: Rezervația fosiliferă se află în partea estică a satului Suslănești, pe teritoriul administrativ al comunei Mioarele, în apropierea drumului național DN 73D, pe traseul Boteni – Suslănești – Fântânea.

🚏 Distanța dintre Pitești și Suslănești este de 54 km și poate fi parcursă în aproximativ o oră.

Ultimele Știri

Câmpulungeanca care a inventat divice-urile care vin de hac, precoce cancerelor de sân, pulmonar, gastric. Chiar și diabetului la copii…

Câmpulungeanca care a inventat divice-urile care vin de hac precoce cancerelor de sân, pulmonar, gastric. Chiar și diabetului la...
Dr.Max - farmacie online

Alte știri din aceeași categorie