VIDEO: A fost odată în Lerești, un Bal plin de veselie și continuă să fie
VIDEO: A fost odată în Lerești, un Bal plin de veselie și continuă să fie

VIDEO: A fost odată în Lerești, un Bal plin de veselie și continuă să fie

Localnici sau vizitatori au fost invitați la o petrecere de neuitat, în care tradiția și voia bună s-au împletit adânc în sufletele iubitorilor de folclor.

„A fost odată în Lerești,
Și vrem din nou să fie,
Întors din vechile povești,
Bal plin de veselie”!

Cu acest îndemn, autoritățile locale din comuna argeșeană Lerești, din apropiere de Câmpulung Muscel, i-a invitat pe toți iubitorii dansului și cântecului popular la „Balul gospodarilor”.

Evenimentul a avut loc sâmbătă, 23 februarie, de la orele 18:00 la Căminul Cultural Lerești.

Deschiderea a fost făcută de micuțul Rareș Suseanu, cu rugăciunea ,,Tatăl nostru”.

Pentru că a avut loc proclamarea solemnă a anului 2019 ca an omagial al satului românesc a fost rostit și Imnul Național al României.

Nu avea cum să nu fie cântat și Imnul localității Lerești, fiind scris și pus pe note muzicale de mai bine de un an.

Primarii de la Aninoasa, Ștefan Benonie, de la Rociu, Aurel Bălășoiu, viceprimarul de la Valea Mare Pravăț, Nicolae Ceaușescu și senatorul Gheorghe Marin i-au fost alături primarului Marian Toader.

Artiștii locali, Ane Marie Brătulescu, Georgiana Alina Cicu și Octavian Nicolae Buzea, Ștefan și David Slăninoiu au încercat să-i încânte pe petrecăreți cu melodii din zona Muscelului. Totodată jocurile străbune precum horă, sârbă, ungurică și brâul ăl bătrân, așa cum doar la noi se cântă și se joacă au făcut să se prindă roată tineri și bătrâni din acestă vatră folclorică muntenească.

Pentru că Balul Gospodarilor a fost organizat în ajunul zilei în care românii sărbătoresc iubirea cu ocazia zilei de Dragobete, preotul Ion Cojocaru prezent la eveniment a vorbit despre semnificația acestei zile din punct de vedere spiritual.

Pentru că iubim românește, profesorul Ion Oană a făcut o cercetare amănunțită pe baza legendei Dragobetelui.

Primarul Marian Toader a pregătit multe surprize pentru cei prezenți la petrecere. Doamnelor și domnișoarelor le-a dăruit câte un buchet cu vestitorii primăverii, dar nu i-a ocolit nici pe bărbați.

Poveștile celor mai în vârstă și alte surprize au adus balului trăirea de altădată. Intrarea a fost LIBERĂ, dar condiționată de purtarea portului popular autentic.

About The Author

Related posts