19.6 C
Campulung Muscel
duminică, 5 mai, 2024

Vă facem cunoscute măsurile de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale în contextul suspendării ori limitării activităților economice!

Alte Știri

Vă facem cunoscute măsurile de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale în contextul suspendării ori limitării activităților economice!

În Monitorul Oficial nr. 945/04.10.2021 a fost publicată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 111/2021, pentru stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice, determinate de situația epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, care prevede:

►Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență (04.10.2021) și până la 31 decembrie 2021, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut (5.380 lei X 75% = 4.035 lei).

● Pentru această indemnizație se datorează:

– impozit pe venit

– contribuția de asigurări sociale

– contribuția de asigurări sociale de sănătate

Pentru indemnizația respectivă nu se datorează contribuția asiguratorie pentru muncă.

► Începând cu data intrării în vigoare a ordonanței de urgență (04.10.2021) și până la 31 decembrie 2021, pe perioada întreruperii temporare a activității, total sau parțial, în contextul creșterii incidenței răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, beneficiază de la bugetul de stat de o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut (5.380 lei X 75% = 4.035 lei), alte categorii de persoane care realizează venituri, după cum urmează:

– profesioniștii reglementați la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 267/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

– persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

– persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr 1/2005, privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

● Beneficiază de o indemnizație de 75% din drepturile în bani aferente contraprestației activității sportive, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, persoanele prevăzute la art. 67^1 alin. (1) lit. a) – c) din Legea educatiei fizice si sportului nr. 69/2000 cu modificările și completările ulterioare (sportivi, antrenori, medici, asistenți medicali, maseuri, kinetoterapeuți, cercetători), dacă contractul de activitate sportivă a fost suspendat din inițiativa structurii sportive.

● Pentru aceste indemnizații, plătite de la bugetul de stat, se datorează:

– impozit pe venit.

– contribuția de asigurări sociale.

– contribuția de asigurări sociale de sănătate.

Pentru indemnizația respectivă nu se datorează contribuția asiguratorie pentru muncă.

Ultimele Știri

Veste minunată! Racla cu moaștele Sfântului Nectarie ajunge pentru câteva zile la Câmpulung Muscel

Veste minunată! Racla cu moaștele Sfântului Nectarie ajunge pentru câteva zile la Câmpulung Muscel. Vorbim aici de o părticică...

Alte știri din aceeași categorie