15.2 C
Campulung Muscel
marți, 30 aprilie, 2024

Arpechimul va fi demolat

Alte Știri
Combinatul petrochimic de la Piteşti va fi pus la pământ. Proprietarul, OMV Petrom, a înştiinţat autorităţile române de intenţia sa şi a avansat şi un termen până când toate construcţiile şi instalaţiile vor fi demolate: 2018. Iată că ceea ce odată era singura rafinărie din Europa specializată pe petrol de Orient ajunge amintire, deşi în decursul perioadei în care s-a aflat în conservare sau băgat acolo milioane de euro.
Compania OMV Petrom va demola platforma rafinăriei Arpechim Piteşti, urmând să construiască acolo un depozit de produse petroliere. Decizia i-a consternat pe locuitorii Piteştiului. Practic nu există localnic care să nu aibă rude foste angajate la Arpechim.
Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Argeş au anuntat că OMV Petrom a transmis deja o notificare pentru demolarea rafinăriei de lângă Piteşti.
Rafinăria Arpechim este închisă din 2011. În urmă cu un an, fostul ministru al economiei, Constantin Niţă, a spus ca statul intenţionează să preia rafinaria pentru a o vinde la pachet cu Oltchim, negocierile cu OMV Petrom fiind avansate. Doar că niciun investitor nu s-a arătat interesat nici de Oltchim, nici de Arpechim. Rafinaria Arpechim a fost inchisa pentru ca nu mai era rentabila, fiind estimate pierderi de peste 100 de milioane euro pe an in conditiile functionarii ei, si pentru ca necesita costuri uriase in raport cu ce putea oferi. Pentru repornire erau necesare modernizari, retehnologizari si investitii de mediu de peste 250 milioane euro.
Pentru combinatul Oltchim era necesar doar 15% din Arpechim, doar atât era prevazut pentru productia de Nafta si GPL, materie prima necesara Oltchim. Practic, este mai rentabil importul materiei prime decat efectuarea unor investitii de sute de milioane de euro pentru producerea ei.
Ultimele Știri

Sute de mii de români vor fi nevoiți să facă acest lucru! E legat de vecinii lor!

Sute de mii de români vor fi nevoiți să facă acest lucru! E legat de vecinii lor! Aceștia trebuie...

Alte știri din aceeași categorie