10.5 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 18 mai, 2024

La “Stejarul cu icoana” a fost ridicată o troiţă!

Alte Știri

În urmă cu 200 de ani, în satul Lucieni, comuna Hârtieşti, era ridicată o cruce, monument ce avea să fie loc de întâlnire al călugărilor şi de întrajutorare a femeilor care aveau păcate. Crucea a rezistat timpului, iar istoria ei a devenit mai puternică.

La “Stejarul cu icoana” este numit locul unde la tulpina unui stejar a fost ridicat monumentul de închinăciune. Satul Lucieni, dar şi cei care au vieţuit aici au fost protejaţi în faţa greutăţilor timpului. Crucea de la stejar a fost loc de întâlnire a călugărilor, de aici aceştia plecau la mănăstirile Nămăieşti şi Slănic. Tot aici la cruce era locul unde-şi dădeau întâlnire vânătorii, iar la cruce veneau femeile cu păcate să îşi găsească liniştea şi curăţenia trupească.

Acum 200 de ani a fost pusă crucea ca sa protejeze zona.

Astăzi, crucea încă tonează şi apără localnicii, însă primarul comunei Hârtieşti a decis ca locul să fie marcat aşa cum a fost în urmă cu 200 de ani, aşa că a ridicat o troiţă ce poartă hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Lângă troiţă a fost făcut şi un izvor, unde călătorii să-şi potolească setea. Troiţa a fost sfinţiţă în zi de sărbătoare de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, iar la sfiinţire au fost alături de primarul Petre Andrei, primarul oraşului Mioveni, Ion Georgescu, Consiliul Judeţean a fost reprezentat de Edi Ciocnitu şi Maria Dinu, iar la slujbă au participat localnici, consilieri locali din Hârtieşti, dar şi alţi primari din zonă.

Slujba de sfiinţire a fost oficiată de preoţii din comună, iar după ce troiţa a fost sfinţită, acelaşi lucru s-a făct şi cu izvorul. Oamenii sunt bucuroşi că a fost reînviată puterea crucii de la Lucieni şi cred cu tărie că Dumnezeu îi va proteja: “Mă bucur ca s-a realizat această troiţă aici. A fost pusă într-un loc încărcat de istorie. Sunt convinsă că Dumnezeu va avea grijă de noi”, spune o doamnă.

Ultimele Știri

Super oferta de Digi RCS-RDS România. Abonamente de 1,5 euro plus telefoane mișto

Super oferta de Digi RCS-RDS România. Abonamente de 1,5 euro plus telefoane mișto. Portează-te la DIGI cu mai multe...

Alte știri din aceeași categorie