7.4 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 26 noiembrie, 2022

Această casă o puteți găsi la Muzeu. Are istorie!

Alte Știri

Această casă o puteți găsi la Muzeu. Are istorie! Prinde contur Casa de Spermezeu, donată Muzeului Golești de PS Macarie, Episcopul Europei de Nord.

După ce a fost încheiat scheletul casei, așezat pe un soclu de piatră de râu, apoi pe temelie de stejar, s-a clădit structura din lemn a pereților.
Pe această structură, s-a așezat rețeaua de șipci din brad, pe care țăranii o numesc ostreață sau paiantă.

Pe ostreață, se așează, în straturi succesive, această tencuială ingenioasă alcătuită din părți bine proporționate din lut (diverse feluri de argilă), nisip, paie (se mai folosesc și alți lianți, prin alte părți).

Se dă câte o mână, apoi, după ce se usucă, se aplică altă mână, și alta, și alta. Cam 4-5 straturi. Apoi, după ce tencuiala capăta grosimea potrivită (după ce depăsește ostreața) se driscuie (adică se netezește).

După ce se usucă, se dă ultimul strat, la care se adaugă și var. După netezire, se văruiește și devine albă ca laptele. Se obține astfel un zid elastic, ecologic, excelent izolator (bun și vara, că ține răcoare, bun și iarna, ca ține căldură înăuntru), prin care casa “respiră” și păstrează un aer sănătos și curat.

Ultimele Știri

De doi ani, depozitul de lemne al primăriei Câmpulung este nefuncțional

De doi ani, depozitul de lemne al primăriei Câmpulung este nefuncțional. Acesta este situat pe Valea Bărbușii și a...

Alte știri din aceeași categorie