8 C
Campulung Muscel
miercuri, 29 noiembrie, 2023

Actualul prefect continuă proiectul «ARGEȘENI VALORI NAȚIONALE»

Alte Știri

Singurul prefect care a continuat proiectul început de Cristian Soare şi anume «ARGEȘENI VALORI NAȚIONALE» este Emilian Dragnea, prefect în funcţie. Aşadar evenimentul de omagiere a  personalității lui Tudor Teodorescu – Braniște va avea loc miercuri, 26 aprilie a.c., începând cu ora 12.30, la Biblioteca Județeană «Dinicu Golescu», partenerii tradiționali ai Instituției Prefectului în realizarea acestui proiect fiind: Consiliul Județean Argeș, Biblioteca Județeană «Dinicu Golescu», Muzeul Județean Argeș, Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Arges și Inspectoratul Școlar Județean Argeș.

Instituția Prefectului – Județul Argeș continuă proiectul privind evocarea personalităților argeșene- «Argeșeni – valori naționale». Astfel, în luna aprilie, va fi evocată personalitatea celui care a fost Tudor Teodorescu – Braniște, scriitor, avocat  și publicist. Tudor Teodorescu – Braniște s-a născut la Pitești la data de 12 aprilie 1899. Urmează școala primară și liceul la Pitești, iar, apoi, între anii 1918-1921, Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. În anii de studentie este copist și redactor la ziarele « Izbânda », « Avântul » și « Cuvântul liber ».

Din 1920, devine colaborator la « Viața Romaneasca », « Adevărul », « Dimineața » și « Chemarea ».  După terminarea Facultatii de Drept, își ia licența și se înscrie în Baroul Ilfov. Debutul său scriitoricesc are loc în anul 1915 în revista « Rampa » unde publică cronici literare semnate sub pseudonimul Andrei Braniște. Debutul literar are loc în 1920 cu volumul de schițe și nuvele « Suflet de femeie ».

Tudor Teodorescu – Braniște are o activitate publicistică susținută. Adept al mișcării socialiste înca din tinerețe, el publică în ziarele de stânga ale vremii : « Cronica », « Gazeta », « Solia », « Scena », « Aurora », Fâcla », « Țara ». Între 1933 și 1936 conduce ziarul « Cuvântul liber », iar în 1939 scoate « Jurnalul » ziar de stânga suprimat în anii dictaturii antonesciene. Se retrage din gazetărie, pentru a reveni în 1944 ca director al « Jurnalului de dimineața ».

Braniște identifică deliberat literatura cu publicistica militantă, proza sa fiind preponderent socială și de atitudine. Capodopera sa este romanul «  Prințul ».

 

Ultimele Știri

Mega concerte în Argeș. Toată luna decembrie e full pentru distracție la maximum

Mega concerte în Argeș. Toată luna decembrie e full pentru distracție la maximum. Ediția acestui an a Târgului de...

Alte știri din aceeași categorie