Actul OBLIGATORIU pe care trebuie să îl depună seniorii ca să își mai poată primi pensia. Pensionarii stabiliţi în străinătate vor fi obligaţi să trimită dovada, de două ori pe an că încă sunt în viaţă. Noua lege a pensiilor stipulează regulile privind noul document numit certificat de viață, iar măsura se va aplica începând din această toamnă.
Certificatul de viață este reglementat prin noua lege a pensiilor, iar Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit, printr-un ordin, modelul acestui certificat.
CITEȘTE ȘI. Vestea grozavă a zilei. Cardurile de alimente vor fi încărcate cu o nouă tranșă de bani
Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, a declarat la Antena 3 CNN că este vorba despre un instrument de verificare administrativă a faptului că nu s-a modificat situația pentru nerezidenți. Pentru ca cei care sunt autorități teritoriale competente să plătească drepturi de pensii să știe că persoana mai e în viață sau mai e în țara respectivă. El a adăugat că principiul nu e nou. Că acest instrument legal exista și în legile anterioare, doar că acum prin ordin de ministru s-a dat un model de certificat de viață care să fie completat.
CITEȘTE ȘI. Schimbări majore la voucherele sociale. Ce valoare au și cine sunt noii beneficiari
Actul OBLIGATORIU pe care trebuie să îl depună seniorii ca să își mai poată primi pensia
Printre altele, Legea 360/2023 care reglementează, din acest an, pensiile publice din țara noastră, stabilește și regulile ce se aplică în cazul transferului în străinătate a pensiilor obținute în România. Asta când pensionarul locuiește într-o altă țară.
Regulile sunt explicate în articolul 98 din legea 360/2023.
CITEȘTE ȘI. Hai pe canalul nostru de Whatsapp. Pași foarte simpli
Astfel, beneficiarii drepturilor bănești stabilite de casele teritoriale de pensii, care nu au domiciliul în România, pot opta pentru transferul în străinătate al acestor drepturi, în condițiile legii.
Prestațiile de asigurări sociale cuvenite beneficiarilor stabiliți în străinătate pot fi transferate în alte țări. Asta în condițiile reglementate prin instrumente juridice internaționale la care România este parte, în moneda țărilor respective sau într-o altă monedă asupra căreia s-a convenit.
CITEȘTE ȘI. Ce le pregătește Statul, mamelor singure
Cheltuielile generate de transferul în străinătate al prestațiilor de asigurări sociale, inclusiv comisioanele de schimb valutar, se suportă de beneficiar. Cu excepția plăților care intră sub incidența Legii nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative. Pentru care comisioanele se suportă, proporțional, de către beneficiar și de către casele teritoriale de pensii.
Cheltuielile generate de transferul din străinătate al prestațiilor de asigurări sociale, cuvenite și neîncasate, se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat.
CITEȘTE ȘI. Se dau vouchere de 400 euro de la Stat. Cine sunt norocoșii zilei
Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor bănești acordate de casele teritoriale de pensii stabiliți pe teritoriul altor state, denumiți în continuare beneficiari nerezidenți, au obligația de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie a fiecărui an, un certificat de viață.
Certificatul de viață se transmite de beneficiarul nerezident din proprie inițiativă.
CITEȘTE ȘI. Cât de bănoasă este meseria de bunic? Câți bani primesc seniorii de la Stat?
Beneficiarul nerezident are obligația de a semna certificatul de viață în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt. Continuarea o găsiți AICI.
Modelul unic de certificat de viață se aprobă prin ordin al președintelui CNPP.
CITEȘTE ȘI. ULTIMĂ ORĂ. Dacia face super reduceri la toate modelele. Dusterul e în top
În cazul în care pensionarii din străinătate nu vor respecta cele două termene pentru transmiterea certificatului de viață (31 martie/ 30 septembrie), plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare.
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.