7.4 C
Campulung Muscel
vineri, 29 martie, 2024

Are loc lansarea celei de-a doua ediţii a cărţii „În luptă cu Regimentul No. 30 Muscel”

Alte Știri

Are loc lansarea celei de-a doua ediţii a cărţii „În luptă cu Regimentul No. 30 Muscel”.  Muzeul Municipal Câmpulung, împreună cu Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” organizează în data de 28 noiembrie a.c., începând cu ora 11.00, la Mausoleul Eroilor de la Mateiaș, acest eveniment.

Evenimentul se înscrie în sfera manifestărilor culturale și științifice pe care cele două instituții le organizează în mod constant, pentru comemorarea eroilor și pentru consolidarea sentimentului de identitate locală, și a promovării valorilor militare și etice, la cel mai înalt standard.

„Lucrarea care va fi lansată reprezintă nu doar un jurnal de război al faptelor de arme ale acestui Regiment emblematic în timpul Marelui Război – din perspectiva unui martor ocular, participant direct la evenimente, dar și o adevărată profesiune de credință a autorului, el însuși absolvent al „Școalei militare de răsboiu” și Cavaler al Ordinului „Mihai Viteazul”.

 

Extras din carte

CUVÂNT ÎNAINTE LA EDIȚIA A II – A

Intenția de a reedita cartea Lt. Col. Corneliu Calotescu a apărut în 2016, și a venit în urma unui eveniment de amploare care avusese loc de curând: vizita, pentru prima dată, a unui șef de stat al României la Mausoleul Eroilor de la Mateiaș, din fostul județ Muscel. Organizarea și desfășurarea acestuia au aparținut deopotrivă Muzeului Municipal (și Primăriei Municipiului Câmpulung), cât și Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”. Deși nu era pentru prima dată când cele două instituții colaborau, acele luni pregătitoare dinaintea lui septembrie 2016 au reprezentat un moment de cunoaștere reciprocă și decantare a ideilor și valorilor comun împărtășite. Deloc întâmplător, anul 2016 reprezenta și Centenarul luptelor din zona Mateiașului, dar și Centenarul Vânătorilor de Munte. Toate condițiile erau astfel îndeplinite pentru a realiza un proiect de anvergură în comun, sub cele mai promițătoare auspicii.

A fost nevoie de aproape un an ca ideea, discutată inițial, să prindă un contur cât mai ferm, și detaliile să fie, în sfârșit, perfectate. Apoi, prin efortul comun al unei inimoase echipe de militari ai Batalionului, sub coordonarea Cpt. Florin Jianu și sub comanda Lt. – Col. Ionuț Ilinca, s-a început laborioasa și minuțioasa activitate de a transcrie, din versiunea originală, textul cărții. Muncă deloc simplă și exclusiv voluntară, care a durat cea mai mare parte a timpului. Ulterior, Muzeul Municipal Câmpulung a continuat proiectul editorial, paginarea, corectura și, în final, tipărirea, toate fiind realizate pe speze proprii.

Misiunea din Afganistan a Batalionului de Vânători de Munte ai Muscelului a oferit un răgaz eforturilor comune, dar și o nesperată ocazie de a lansa acest proiect comun, în an de Centenar al României, când toate instituțiile statului, dar și societatea civilă, se întrec într-o multitudine de manifestări și proiecte dedicate. Este astfel momentul optim ca acest demers istoric, cultural și educațional să fie prezentat publicului, nu neapărat sub egida sărbătoririi Centenarului, dar cu siguranță în contextul acesteia.

*  *  *

Cartea Lt. Col. Calotescu este poate unul dintre cele mai bune exemple de memorialistică de război în care acuratețea istorică – garantată de calitatea de martor ocular – se îmbină cu un stil literar direct, concis și penetrant. Fără a avea veleități literare, autorul transmite informații care pot părea prea abundente la o primă vedere, dar totuși inteligibile pentru mai multe categorii de public. Cu mare rigoare pentru cronologie și adevăr istoric, autorul nu uită însă să puncteze frecvent cu elemente de natură personală, fie că sunt ele impresii, păreri sau sentimente, nu doar pentru a sparge monotonia unui discurs de jurnal de război, dar și pentru a-și comunica, continuu, intenția de a se disocia de simpla relatare a unor evenimente. „În luptă cu Regimentul Muscel No. 30” este în egală măsură jurnal de război, dar și confesiune personală. Tonul aspru, pe de alocuri, în critici vehemente, este dublat de momente de reală înduioșare și întristare. Sinceritatea este prezentă pe toate nivelurile.

Convingerile personale ale autorului, de care volumul abundă, sunt extrem de bine conturate și de multe ori primesc valoare sacrosanctă. Fidel valorilor militare autentice – precum dragostea de țară, virtutea militară, onoarea, sacrificiul — acesta nu ezită să le transforme în vectori ai demersului auctorial, chiar cu riscul unei supraîncărcări sau, până la urmă, saturări. Analizând momentul lansării primei ediții a acestui volum (imediat după Marele Război), dar și faptul că „Lucrarea [este] aprobată de M. St. Major cu ordinul No. 6245 din 22 Noembrie 1929”, înțelegem însă că efuziunile de care aminteam sunt un demers asumat, în contextul unui public care avea nevoie de re-asigurarea necesității sacrificiului făcut, a unei societăți în reconstrucție și a unui obiectiv formator pentru generațiile următoare.

Este astfel ușor de afirmat că volumul reeditat acum reprezintă nu doar o extrem de valoroasă lecție de istorie de o acuratețe indiscutabilă, dar și o operă de literatură memorialistică.

*  *  *

Din punctul de vedere al acestei ediții, tipărită în două sute de exemplare, cu titlu gratuit, editorul a încercat să respecte cât mai fidel originalul primei ediții, inclusiv din punctul de vedere al paginării lucrării, limbajului și punctuației folosite. Stilul cu totul personal al autorului de frazare și punctuație din prima ediție a fost respectat, la fel ca și datarea evenimentelor (conform calendarului vechi) – nu doar pentru autenticitate, dar și pentru valoarea per se pe care o conferă demersului auctorial. Ajustările lingvistice (ca, de exemplu, utilizarea cratimei în locul apostrofului, unificarea ortografiei unor cuvinte, corecturile de literă) la rigorile gramaticii actuale sunt minime și exclusiv cu scopul de a facilita lectura unui public modern.

*   *   *

Această ediție nu ar fi fost posibilă fără implicarea directă a unui număr nesperat de mare de oameni, voluntari în activitatea depusă, și cărora editorul le adresează cele mai calde mulțumiri. Acest cuvânt înainte nu se poate încheia fără a menționa numele lor, împreună cu reținerea că, doar din neștiință, nu toți își vor aici regăsi numele. Sub comanda Lt. – Col. Ionuț Ilinca și Lt. – Col. Gabriel Biță, dl. Cpt. Florin Jianu și echipa coordonată de domnia sa au pus temelia acestui demers, prin culegerea textului, urmați apoi de muzeografii Sorina Peligrad și Costin Peligrad, cu expertiza domniilor lor în materie de istorie militară contemporană. Diana Bumbeneci a avut grijă de acuratețea lingvistică, prin corectura judicioasă pe care a efectuat-o. Lucrarea nu ar fi fost posibilă fără coperta realizată de Prof. Cătălin Drăghici și Ing. Liviu Cuța. Editarea volumului este realizată de către Muzeul Municipal Câmpulung din subordinea Primăriei Municipiului Câmpulung. Nu în ultimul rând, calitatea excepțională a tiparului se datorează Marius Bascacov, la Tipografia Grand Tipocamp.

 

Ultimele Știri

Data când va fi gata noua Creșă, construită după Revoluție, în Câmpulung Muscel

Data când va fi gata noua creșă, construită după Revoluție, în Câmpulung Muscel. Primărița Elena Lasconi a anunțat că...

Alte știri din aceeași categorie