17.4 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 27 mai, 2023

Argeșul pe primul loc! Comuna Lerești reprezentată cu cinste la Parlament!

Alte Știri

Argeșul pe primul loc! Comuna Lerești reprezentată cu cinste la Parlament!

Expoziția de costume tradiționale de Argeș și Mușcel “Pe firul borangicului” a fost găzduită de Parlamentul României.

Expoziția a fost organizată de Comisia pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților și Consiliul Județean Argeș, prin Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș.

La eveniment au participat și președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, și vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu. De asemenea, au fost prezenți, primarul comunei Lerești, Marian Toader și viceprimarul Adriana Cicu.

Argeșul pe primul loc! Comuna Lerești reprezentată cu cinste la Parlament!

Cei doi, au purtat costume populare din zona Lereștiului. Portul lor este țesut de bătrânele localității și au peste 100 de ani.

Marian Toader și Adriana Cicu au mers la Parlament însoțiți de tineri din comună. Și cei mici au purtat costume populare.

Oaspeți de onoare au fost președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Ministrul Familiei, tineretului și egalității de șanse, Gabriela Firea.

Ion Mînzînă: ”Argeșenilor mei le spun că îi iubesc!”

“Mulțumirile mele sunt adresate Parlamentului României, care ne găzduiește astăzi,. Simonei Bucura Oprescu – președintele Comisiei pentru Administrație Publică, inițiatorul și promotorul acestui eveniment. Directoarei Centrului Județean pentru Cultură și Artă, Elena Iagăr. Dumneavoastră, celor care purtați costumul popular în suflet, nu doar ca veșmânt!

Argeșenilor mei le spun că îi iubesc și că sunt mândru de ei pentru că sunt păstrători de tradiții și sunt iubitori de țară” – Ion Mînzînă, președinte Consiliul Județean Argeș.

Simona Bucura Oprescu: ”Spunem aici  povestea neamului românesc”

“Spunem aici, la Palatul Parlamentului României, povestea neamului românesc. Aici, în Parlamentul României, a fost instituită Legea Costumului Popular.

Ia de Muscel a fost costumul de înaltă ținută al Casei Regale a României.

Grație Reginei Maria, costumul de Muscel este cunoscut drept costumul regal al iei românești. Vrem să îl promovăm, astăzi, aici, împreună cu celelalte costume tradiționale din zonele Argeșului. Le mulțumesc și colegilor de la Consiliul Județean Argeș pentru că ne-au oferit posibilitatea să organizăm acest eveniment” – Simona Bucura Oprescu, președinte Comisia pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților .

Marian Toader: ”Am considerat oportun și firesc să ducem costumul popular autentic în Parlamentul României”

”Ziua Națională a Costumului Tradițional din România am sărbătorit-o cu toții duminică la Mioveni. Am considerat oportun și firesc să ducem costumul popular autentic în Parlamentul României.

Parlamentul este locul unde a fost aprobată Legea care ne oferă prilejul să vorbim lumii întregi despre identitatea și continuitatea poporului român.

Prin evenimentul de astăzi, ne-am propus să facem cunoscute aceste prețioase mărturii peste timp. Care vorbesc despre noi, despre istoria noastră și despre trăirile poporului român.

Este obligatoriu să cunoaștem, să păstrăm, să completăm și să transmitem copiilor noștri moștenirea pe care și noi am primit-o de la bunici și străbunici”, a precizat Marian Toader.

Citește și: Ana Morodan: “Toți avem traume! Asia Express m-a distrus psihic” / Filmul evenimentelor, povestit de ea

Citește și: VESTE BUNĂ. În scurt timp se redeschide circulația auto pe Bulevardul Pardon din Câmpulung

Ultimele Știri

Câmpulungul luat la pas de mascați și procurori. Dubele au împânzit orașul!

Câmpulungul luat la pas de mascați și procurori. Dubele au împânzit orașul! Joi, când creştinii ortodocşi sărbătoreau Înălţarea Domnului...

Alte știri din aceeași categorie