14.1 C
Campulung Muscel
duminică, 6 octombrie, 2024

ATENȚIE. Bonuri umflate rău la Lidl, Kaufland, Auchan sau Mega Image

Alte Știri

ATENȚIE. Bonuri umflate rău la Lidl, Kaufland, Auchan sau Mega Image. Ce trebuie să știe toți românii care merg la cumpărături. Asta pentru a nu se șoca când ajung acasă cu produsele pe care le achiziționează de pe rafturile magazinelor.

Toți românii care merg la cumpărături în marile supermarketuri știu că pungile în care își pun legumele și fructele se plătesc. Aceste taxe se achită pentru pungile din plastic clasice, în timp ce pentru cele biodegradabile se achită doar taxa de ambalaj, acestea fiind scutite de eco-taxă.

CITEȘTE ȘI. Românii dau buzna prin toate supermarketurile PROFI din țară. Fenomenul a luat amploare pentru acest lucru

Până în anul 2009, clienții marilor supermaketuri din țara noastră beneficiau, gratuit, de câte pungi de plastic aveau nevoie. De regulă, aceste pungi se găseau la casele de marcat, în așa fel încât fiecare client putea lua. Ulterior, autoritățile și-au dat seama că această practică încuraja risipa, dar și poluarea.

CITEȘTE ȘI. Tichete casnice 2024. Super informațiile pentru beneficiari și prestatorii casnici

Astfel, din 2009, românii plătesc o taxă pentru fiecare pungă de plastic folosită, denumită și eco-taxă. În schimb, pentru pungile biodegradabile se achita numai taxa de ambalaj, acestea fiind scutite de plata eco-taxei.

Mai exact, eco-taxa, în valoare de 0,15 lei/bucată, este aplicată tuturor pungilor de transport, cu excepția celor fabricate din materialele care respectă cerințele SR EN13432, din granulă biodegradabilă si compostabilă.

CITEȘTE ȘI. SUV-urile chinezești Geely, rivalele Dusterului pot fi cumpărate din showroom-urile de lângă Câmpulung Muscel

Ce taxe au de achitat operatorii economici

Lidl, Kaufland, Mega Image, Penny, Metro și alți mari retaileri au ales să-și pună amprenta pe ambalaje. În acest caz, ei trebuie să achite o taxă suplimentară. De asemenea, în fiecare semestru, până pe data de 25 a lunii următoare, au obligația de a declara cantitatea de ambalaje folosite.

CITEȘTE ȘI. Penny face angajări pe salarii mult mai mari, acum în România. E valabil pentru toate orașele

Toți operatorii economici care introduc pe piaţa naţională bunuri ambalate, sau care distribuie pentru prima dată ambalaje de desfacere, trebuie să plătească o contribuție de 2 lei/kg. În plus, operatorii economici care închiriază, sub orice formă, ambalaje, vor trebui să achite eco-taxa pentru diferența dintre cantitățile de deșeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor minime de valorificare.

CITEȘTE ȘI. Aeroportul de lângă Câmpulung Muscel. Rută nouă în orașul de pe două continente

Operatorii economici care folosesc ambalaje personalizate au obligația să declare și să plătească obligațiilor fiscale reglementate la art. 9 alin. 1 lit. d) respectiv lit. q) din OUG 196/2015 privind Fondul pentru mediu, cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru a-și recupera banii, retailerii umflă bonurile clienților cu plata suplimentară a pungilor, fie ele de plastic sau biodegradabile.

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

VIDEO. Rar mai vezi așa ceva. Ce s-a întâmplat cu cea mai veche icoană din România de la mânăstirea Nămăiești

VIDEO. Rar mai vezi așa ceva. Ce s-a întâmplat cu cea mai veche icoană din România de la mânăstirea...

Alte știri din aceeași categorie