Barajul Râușor. Rezerva de apă în pericol alarmant. Imagini cum nu ai mai văzut până acum.
Rezervele de apă existente în principalele lacuri de acumulare din bazinul hidrografic Argeș însumează un volum de aproape 496 milioane metri cubi. Acesta reprezentând un procent de umplere de aproximativ 65%. Adică cu 25 de milioane metri cubi mai puțin decât la finalul anului 2024.
Nivelul apei diferă de la un lac la altul. Spre exemplu, acumularea Râușor, de pe râul Târgului, având cel mai ridicat grad de umplere, de 81%. În timp ce acumularea Pecineagu, de pe râul Dâmbovița, înregistrează cel mai scăzut nivel, de doar 25%, spun cei de la Apele Române.
Volumele de apă aflate la ora actuală în lacurile de acumulare din bazinul hidrografic Argeș sunt efectul unor cantități foarte de mici de precipitații înregistrate atât la finalul anului 2024. Dar și în prima parte a anului 2025 chiar dacă a nins.
Stratul de zăpadă existent în zonele înalte, care ar asigura noi volume de apă în aceasta primăvară, este de asemenea foarte subțire.
Barajul Râușor. Rezerva de apă în pericol alarmant. Imagini cum nu ai mai văzut până acum
În aceste condiții Administrația Bazinală de Apă Argeș Vedea va gestiona cu maximă atenție resursele de apă din lacurile de acumulare. Asta pentru a asigura furnizarea completă a necesarului pentru toți beneficiarii.
La poalele Masivului Iezer-Păpușa, într-o zonă de o frumusețe naturală deosebită, se află Barajul Râușor. Este o construcție impresionantă ce stăvilește apele râului Târgului și ale pârâului Râușor, formând lacul de acumulare cu același nume. Construcția barajului a început în anul 1977 și a fost finalizată în 1986.
Barajul Râușor este realizat din anrocamente cu nucleu de argilă, având o înălțime de 120 de metri și o lungime la coronament de 380 de metri. Lacul de acumulare rezultat se întinde pe o suprafață de 190 de hectare, cu un volum total de 60 de milioane de metri cubi de apă. Lungimea lacului este de 4,5 kilometri pe râul Târgului și 2,8 kilometri pe Râușorul Lereștiului.
Construcția barajului a început în anul 1977
Deversorul barajului este proiectat pentru a asigura siguranța construcției în caz de ape mari, permițând evacuarea controlată a surplusului de apă și protejând astfel zonele din aval de posibile inundații.
O caracteristică remarcabilă a lacului Râușor este culoarea sa verde, datorată reflexiei vegetației înconjurătoare și a compoziției apei, oferind o priveliște deosebită pentru vizitatori.
Barajul are și un rol energetic
Barajul Râușor are multiple roluri: asigură alimentarea cu apă a municipiului Câmpulung Muscel și a localităților învecinate, contribuie la protecția împotriva inundațiilor printr-un volum de atenuare de 14,5 milioane de metri cubi și are un rol energetic, alimentând Centrala Hidroelectrică Lerești printr-o galerie de 5.676 de metri.
Amplasat într-un cadru natural deosebit, barajul și lacul Râușor reprezintă puncte de atracție pentru turiști și pasionații de drumeții montane, oferind acces către trasee ce duc spre Vârful Iezer și Vârful Bătrâna din Munții Iezer-Păpușa.