18.1 C
Campulung Muscel
marți, 29 aprilie, 2025

Bijuteria arhitectonică reabilitată cu peste 1 milion de euro își sărbătorește Hramul de Buna Vestire. Preoții invită oamenii la slujbe

Alte Știri

Bijuteria arhitectonică reabilitată cu peste 1 milion de euro își sărbătorește Hramul de Buna Vestire. Preoții invită oamenii la slujbe pe paginile lor de socializare din Facebook.

Luni, 24.03.2025, de la ora 17.oo, are loc slujba de Hram al Bunei Vestiri a Maicii Domnului, iar marti de dimineață, începând cu ora 09.00, preoții vor săvârși Sfânta Liturghie.

CITEȘTE ȘI. ARGEȘ. În ce localități se va întrerupe curentul electric săptămâna viitoare, 24-30 martie 2025

Biserica Sfântul Nicolae din capul Bulevardului Pardon mai are un hram și anume cel de Buna Vestire. Biserica este clasată ca monument de importanță locală ce face parte din situl urban – orașul istoric Câmpulung -.
Nu există date precise cu privire la construcțiile anterioare, mai ales acestea (presupuse a fi existat), cât și actuala, nu au fost legate de numele vreunui domnitor, demnitar sau boier, ci de “mahalagii”, fiind aceia care au inijiat și construit biserica.

CITEȘTE ȘI. Un bărbat din Câmpulung Muscel, după ce a tămâiat zilnic orașul acum vrea PACE

După unele afirmații (neatestate d.p.d.v. arheologic), se crede actuala construcție ar fi a3-a pe locul acesta. Pisania, situată la nord de intrare, pe fațada vest consemnează prima biserică a fost ridicată pe la 1450 de un preot Savu iar în 1779 a fost reparată și mărită, că în 1860 să fie rezidită din temelii.
Ctitorul inițial (prezumtiv) nu este cunoscut. O piatră de mormânt din 1673, sugerează existența în secolul al XVII-lea. Când s-a făcut catagrafia din 1840, preotul Ion Spiroiu arăta s-a reînnoit în 1747, iar pe un Minei al lunii octombrie (tipărit în Râmnic în 1776) apare o însemnare din secolul al XVIII-lea (“jupanului Manole și Popa Constantin cel Bătrân, feciorul popii Savu protopop de la hramurile Bunei Vestiri și al ierarhului Nicolae”).
 Se presupune deci, numele de Popa Savu vine de la un preot care a păstorit aici la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea.
El este pomenit și într-o scrisoare către brașoveni ai lui Constantin Brâncoveanu, la 1708, în care se arată a fost prădat de niște scheieni.
Între anii 1860-1861, biserica a fost refăcută din temelie. Ctitori sunt trecuți în pisania din dreapta intrării, printre ei aflându-se: părintele arhimandrit Dionisie Aninoseanu, N. Gheoghiu, C.l. Mafaoanu, etc.
Ultimele Știri

O femeie de la noi, declarată piromană. A dat foc în grădină până a ajuns la blocuri…

O femeie de la noi, declarată piromană. A dat foc în grădină până a ajuns la blocuri...Pompierii de la...

Alte știri din aceeași categorie