25.7 C
Campulung Muscel
luni, 17 iunie, 2024

Câinele Helios a trecut la brevetarea unităţilor canine pentru avalanşă

Alte Știri

În urma demersurilor făcute de către Salvamont Argeş, Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România a înfiinţat “Brevetul Naţional pentru Unitate Canină de Intervenţie la Avalanşă”. Astfel, la sfârşitul lunii februarie, la Padina, în munţii Bucegi, va avea loc, în premieră în ţara noastră şi în Salvamontul naţional, primul stagiu de verificare şi brevetare a unităţilor canine pentru avalanşă.

Pe parcursul a opt zile, unitatea canină (conductor + câine) va trebui să progreseze în aşa fel încât, la examenul final, să demonstreze capabilitatea accesului oriunde în zona montană, să execute misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă, după care va arăta ca se poate retrage în siguranţă. Probele de acces vor consta în schiul de tură, rapelul pe stâncă şi/sau gheaţă, precum şi alte situaţii care pot fi întâlnite în timpul unei acţiuni de salvare. Unităţile canine candidate vor trebui să treacă o evaluare cu caracter eliminator, susţinută anterior stagiului.

Instructorul stagiului este Ion Sanduloiu, însoţit de câinele Helios, rasa Border Collie. Tematica şi cerinţele vor fi similare stagiului de brevetare francez, parcurs de către cei doi, în anul 2013. Prin înfiinţarea acestei şcoli, se urmăreşte creşterea numărului de unităţi canine de salvare/recuperare din avalanşă, la nivel naţional.

 

Ultimele Știri

Condimentul de 3 LEI, din bucătărie care curăță orice pată

Condimentul de 3 LEI, din bucătărie care curăță orice pată. Puține persoane știu însă cum să îl folosească. Ce...

Alte știri din aceeași categorie