17.4 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

Castrul Roman Jidova se pregătește de cel mai tare festival al anului!

Alte Știri

Castrul Roman Jidova se pregătește de cel mai tare festival al anului! În perioada 08-10 octombrie, la Castrul Roman Jidova, se va organiza Festivalul “Transalutanus Fest”, Jidova 2021, ediția I.   

Organizatori: Consiliul Județean Argeș și Asociația Historia Renascita.    

Scopul proiectului istoric “Transalutanus Fest” este unul educativ și urmărește trezirea interesului publicului și, în special, a generației tinere pentru trecutul zonal și conservarea patrimoniului cultural. Activitățile din cadrul proiectului se încadrează în sfera reconstituirii istorice, județul Argeș fiind unul dintre locurile încărcate de istorie, numeroase vestigii medievale și dacice regăsindu-se pe lângă Câmpulung – limesul transalutan (fortificație principală a frontierei Imperiului Roman), Costești și Curtea de Argeș.   

“Festivalul “Transalutanus Fest”, organizat în incinta Castrului Roman Jidova, își propune să ofere publicului interesat ocazia de a se întoarce în timp cu două milenii și de a asista la o lecție de istorie despre perioada Daciei preromane și cea a Imperiului Roman. Castrul Jidova se află în administrarea Muzeului Județean Argeș, instituție de cultură finanțată și subordonată Consiliului Județean Argeș, iar evenimentul propus va contribui la promovarea obiectivului cultural-istoric și la creșterea atractivității turistice a zonei”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu.   

Contribuția Consiliului Județean Argeș pentru organizarea festivalului este de 20.000 lei. Castrul Jidova este singurul castru de piatră de pe Limesul Transalutanus, costruit între anii 190 -200.   

Situat în cartierul Pescăreasa, la intrarea dinspre sud în municipiul Câmpulung, în imediata proximitate estică a şoselei Piteşti-Câmpulung, între aceasta şi Râul Târgului, castrul mare din punctul „Jidova” este cea mai importantă şi mai bine păstrată construcţie militară de acest gen de pe traseul Limesului Transalutanus. În incinta castrului se păstrează o parte din clădirile romane (Principia – comandamentul, Praetorium – clădirea comandantului, clădirea ofiţerilor, Horreum – magazia de cereale). Pe latura de sud a fost reconstituit un turn de curtină şi, parţial, turnurile porţii Praetoria (poarta principală de intrare), turnul semirotund din colţul de sud-vest, cât şi celelalte turnuri ale porţilor Decumana, Dextra şi Sinistra de pe laturile nord, est şi vest.   

“Din anul 2010, de când a intrat în proprietatea Consiliului Județean Argeș, anual sunt efectuate săpături arhelogice la acest obiectiv. Anul acesta, arheologii Muzeului Județean Argeș, Ion Dumitrescu și Florian Matei Popescu, au găsit o inscripție pe cărămidă, a doua de pe Limesul Transalutanus. Cealaltă a fost descoperită în castrul de la Săpata, iar asta ar fi a doua. Tot anul acesta a fost scoasă la suprafață și extinderea casei comandantului. Anul trecut au descoperit obrăzarul de la o cască. La Castrul Jidova avem organizată și o expoziție permanentă unde prezentăm obiecte de ceramică și de metal descoperite și o machetă a castrului”, a precizat managerul Muzeului Județean Argeș, Cornel Popescu.    

Ultimele Știri

Ce s-a întâmplat cu cabana Voina din județul Argeș?!

Ce s-a întâmplat cu cabana Voina din județul Argeș?! Aceasta este situată la 20 de kilometri de Câmpulung Muscel....

Alte știri din aceeași categorie