23.5 C
Campulung Muscel
duminică, 24 septembrie, 2023

Ce pensie primește un român care a muncit în Italia

Alte Știri

Ce pensie primește un român care a muncit în Italia. La un salariu mediu de 2.000 de euro ei se pot aștepta să primească suma de 1.100 de euro, mult mai mult decât în România.

Un număr de un milion de români trăiesc în Italia, mulți dintre ei fiind plecați din anii 90. Astfel, unii dintre ei se pot pensiona în curând. Newsweek a făcut o simulare pentru a vedea ce pensie poate obține un român care muncește în Italia de 30 de ani în domeniul îngrijirii persoanelor vârstnice sau vânzări. La un venit lunar de 2.000 de euro, românii se pot aștepta la o pensie de 1.093 euro.

O simulare puteți face AICI

Dacă ați muncit pe un salariu mai mic, de 1.500 de euro în construcții, dar și pe perioadă mai mică, să spunem de 20 de ani, veți lua o pensie de 520 de euro. Pensia se solicită de la fiecare stat în care ați lucrat în parte. În momentul în care îndepliniți condițiile de pensionare din statul respectiv.

Ce pensie primește un român care a muncit în Italia

De exemplu, dacă ați lucrat atât în România, cât și în Italia, veți primi două pensii. Una acordată de către statul român, la îndeplinirea condițiilor prevăzute de legislația română și alta acordată de către statul italian. Din momentul în care îndepliniți condițiile prevăzute de către legislația italiană, fiind necesar să depuneți câte o cerere pentru obținerea fiecărei pensii, în parte.

Principiul totalizării perioadelor de asigurare este valabil pentru accesul la ambele pensii. Atât cea acordată de către statul român, cât și cea care va fi acordată de statul italian, la momentul îndeplinirii condițiilor.

Dacă perioada în care ați fost asigurat în Italia, nu este suficient de lungă pentru a putea beneficia de pensie în acest stat, vor fi luate în calcul toate perioadele de asigurare realizate în alte state membre ale UE, deci şi în România. Regula este valabilă și viceversa.

Valoarea pensiei va fi stabilită proporțional cu stagiul de cotizare la sistemul de asigurări sociale al respectivului stat. Continuarea o găsiți AICI.

Ultimele Știri

Câți bani vor lua în plus la pensie cei cu venituri mici și foarte mici

Câți bani vor lua în plus la pensie cei cu venituri mici și foarte mici. Guvernul a decis majorarea...

Alte știri din aceeași categorie