13.5 C
Campulung Muscel
marți, 27 februarie, 2024

Cea mai mare sărbătoare a românilor. Ce e obligatoriu să faci de Sfântul Andrei

Alte Știri

Cea mai mare sărbătoare a românilor. Ce e obligatoriu să faci de Sfântul Andrei. Iată câteva obiceiuri tradiționale desfășurate în noaptea de Sfântul Andrei, o perioadă încărcată de tradiții și superstiții în cultura românească:

Încolțirea Grâului pentru Aflarea Recoltei Viitoare

Gospodarii practică tradiția de a pune grâu la încolțit în noaptea Sfântului Andrei. Un gest menit să dezvăluie perspectivele recoltei și prosperității familiei pentru anul viitor.

Alungarea Spiritelor Nedorite

O superstiție îndrăgită este aceea că spiritele rele nu vor pătrunde în casă dacă gospodinele întorc cănile cu gura în jos. Usturoiul agățat la intrare și busuoicul adăugat în hrana animalelor sunt alte practici pentru alungarea spiritelor malefice.

Ritualul în Cimitir pentru Dezlegarea Misterelor

Cei dornici să dezlege mistere din trecut participă la un ritual special în cimitir, privind într-un vas cu apă descântată pentru a vedea evenimente din istoria lor.

Vizionarea Alesului prin Oglinzi și Lumânări

Fetele care caută să-și descopere ursitul pot încerca să stea goale între două oglinzi la miezul nopții, ținând lumânări aprinse în mâini. În oglinda din spate, se vor vedea scene din viitor și chipul celui sortit.

Prevestirea Aspectului Iubitului cu Lumânări și Verighetă

O altă modalitate de a afla cum arată iubitul este să ții două lumânări aprinse și să privești într-un pahar cu apă în care a fost plasată o verighetă sfințită.

Ritualul cu Ulciorul de Lut pentru Cucerirea Inimii Iubitului

În miezul nopții, fetele întorc un ulcior de lut cu gura în jos, pun trei cărbuni încinși și rostesc o incantație pentru a cuceri inima iubitului viitor.

Fir de Busuioc sub Pernă pentru Visarea la Iubit

Fetele care aspiră la căsătorie ascund un fir de busuioc sub pernă pentru a visa la iubitul lor.

Apariția Strigoilor și Protecția cu Usturoi

Există credința că în ajun apar strigoii, iar oamenii se apără cu usturoi. Copiilor li se făcea cruciuliță cu usturoi, iar pragul casei, ușile, geamurile și grajdurile sunt unge cu usturoi pentru a respinge spiritele rele.

Semnele Meteorologice ale Nopții de Sfântul Andrei

Oamenii consideră că vremea din această noapte prevestește caracteristicile iernii care urmează. Un cer senin înseamnă o iarnă blândă.

Sute de mii de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Andrei

Peste 900.000 de români îşi sărbătoresc onomastica, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.

La bărbaţi, cel mai des întâlnit prenume este Andrei. Se mai întâlnesc următoarele derivate: Andi, Andreeas, Andreiasi/Andreiaşi, Andreiu, Andrew, Andrey, Andrias/Andriaş.

Andries/Andrieş, Andru, Andrusa/Andruşa; Andrusca/Andruşca/Andruşcă;

Andruta/Andruţă; Andrăs/Andras/Andraş; Andrea; Andreas/Andreas/Andreaş ; Andu; Endre; Ondras.

Dintre prenumele feminine cel mai des întâlnit este Andreea, urmat de Andra, Andrada; Andreia; Andrusa/Andruşa; Andrusca/Andruşca; Andruta/Andruţa; Andrea/Andrea; Deea; Deia.

Cea mai mare sărbătoare a românilor. Ce e obligatoriu să faci de Sfântul Andrei

Tradiţia şi folclorul românesc amintesc despre prezenţa Sfântului Apostol Andrei în părţile Dobrogei, unde apostolul şi însoţitorii săi şi-au găsit loc de odihnă într-o peşteră. În anul 1943, episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos a sfinţit acest aşezământ cu numele de “Peştera Sfântului Apostol Andrei”.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în 1995, ca ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei să fie trecută în calendarul bisericesc cu cruce roşie, între sfinţii mari ai Ortodoxiei, iar din 1997 sfântul a fost proclamat Ocrotitorul României. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare bisericească naţională.

Ziua de 30 noiembrie, în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei, a fost consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Ultimele Știri

Argeș. Reținut pentru că a spart un magazin. După ce și-a luat ce a vrut a dat foc…

Argeș. Reținut pentru că a spart un magazin. După ce și-a luat ce a vrut a dat foc... Luni în...

Alte știri din aceeași categorie