7.2 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cel mai mare proiect inovator din fonduri proprii începe să producă la Valea Iașului

Alte Știri

Cel mai mare proiect inovator din fonduri proprii începe să producă la Valea Iașului! Este vorba despre centrala fotovoltaică care va produce energie electrică, în scurt timp! Finalizarea proiectului este ținută pe loc de un aviz de la ANRE.

 “După cum ştiţi, este o noutate la nivel naţional şi noi suntem printre comunele care pot fi numărate pe degete din totalul de 2.861 de pe teritoriul României, şi dacă nu mă înşel sunt numai vreo 10 care au dus la bun sfârşit un asemenea proiect inovator din fonduri proprii. În Argeş funcţionează de vreo 3 ani, cu oarecare probleme, una la Merişani şi chiar am stabilit cu primarul Luigi Ionescu să-i fac o vizită, ca să mă lămuresc de ce natură sunt acele probleme, pentru a încerca să le evităm la noi. Recepţia finală a centralei noastre de pe Dealul Nuculeţ s-a făcut – după cum ştiţi – în data de 20 februarie 2018, la cererea constructorului. Punerea în funcţiune nu se putea face fără contract cu o firmă specializată, care să asigure mentenanţa, aşa cum stabileşte legea. Acum avem astfel de contract. Următorul pas l-am făcut cu CEZ pentru un analizor calitate curent, care ne-a costat 274.000 lei şi tot atât pentru punctul de conexiune la reţeaua naţională de energie. Cu această firmă avem şi un contract special legal care-i dă drept de superficie. Avem şi camere de supraveghere care înregistrează ce se întâmplă acolo şi încă de la sfârşitul lunii februarie, după recepţia finală, am depus la ANRE documentaţia pentru a ne da certificat de producător de energie verde. Ni s-au cerut clarificări, le-am transmis în termen şi aşteptăm ultimul aviz pentru a trece pe producţie. În mod normal, acesta ar trebui să vină după 35-40 zile de la transmiterea clarificărilor, deci, după 1 mai avem speranţe că ne vom înscrie în rândul producătorilor de energie electrică şi vom diminua astfel costurile consumurilor proprii cam la jumătate, a spus primarul Nicolae Barbu.

Construcția centralei fotovoltaice, a început în luna iulie a anului 2015, în izlazul Nuculeț. Centrala fotovoltaică de producere a energiei electrice din conversia energiei solare are o putere de 200 KW.

Proiectul se realizează cu circa 20 miliarde lei vechi, iar lucrarea va fi amortizată în timp de 6 ani. “Vorbim de circa 20 miliarde lei vechi care se compun dintr-un împrumut efectuat la Banca Mondială de 456 de mii dolari și diferența va fi din bugetul local. Banii vor fi întorși la Banca Mondială în 5 ani, cu grație 1 an. Energia produsă de parcul fotovoltaic, printr-un proces destul de complicat, o introducem în sistemul național și apoi compensăm cu ceea ce consumăm. În principal noi consumăm noaptea și producem ziua. Consumăm cu iluminatul public, cu stațiile de pompare apă și canalizare. De asemenea, instituțiile publice, primărie, cămine culturale, grădinițe, școli, vor consuma energie electrică de aici”, declara edilul la acea vreme.

Ultimele Știri

Codul Rutier. Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?

Codul Rutier. Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani? Codul Rutier...

Alte știri din aceeași categorie