Coliva de la pomeni a ajuns super fiță prin restaurante. Cât costă o porție?
Un restaurant din Brașov, situat sub Tâmpa, a inclus recent în meniu la capitolul desert și coliva românească.
Managerii restaurantului au spus pentru ziarul Click că păhărelul de colivă cu bomboană fondantă la interior are mare succes, iar clienții se înghesuie să-l comande, în ciuda prețului destul de piperat. Astfel, o cupă plină ochi cu colivă delicioasă costă nu mai puțin de 22 de lei.
CITEȘTE ȘI. Industriașul din Argeș care are un hotel în Poiana Brașov pune la cale o mega afacere. A investit puternic și în Câmpulung Muscel
Coliva cu bomboane fondante nu reprezintă o noutate. Elena Ceaușescu, soția fostului dictator Nicolae Ceaușescu, prefera să mănânce colivă ca desert și avea o rețetă preferată. Ea orna coliva cu bomboane fondante.
„Mi-a spus să-l spăl în nouă ape şi să-l pun la fiert cu apa cât să nu treacă peste arpacaş. «După două-trei clocote, să-i iei spuma aia de deasupra. Când vezi că s-a umflat grâul, îi pui un capac şi o cârpă deasupra. El înfloreşte. Dacă vezi că are prea multă zeamă, îl mai dai să mai fiarbă un pic, la un foc mai mic sau cu o tablă dedesubt».
CITEȘTE ȘI. Lumeee, lumeee se organizează cel mai șmecher Bal care adună mii de oameni îmbrăcați inedit
Mi-a spus apoi cum să toc nuca. Ştiam eu că nuca se bagă la cuptor, înainte. Cuptorul îi dădea un gust de alune. Mi-a arătat de la A până la Z. Cum să pun nucă, lămâie, rom, zahăr, vanilie, cum s-o ornez cu ciocolată deasupra, cu bomboane fondante, mi-a explicat tot„, a precizat Suzana Andreiaș, menajera familiei Ceaușescu, în cartea „La curtea lui Ceauşescu. Dezvăluirile Suzanei Andreiaş despre viaţa de familie a cuplului prezidenţial”, conform historia.ro.
Ingrediente:
Arpacaș, apă, zahăr, sare, nucă prăjită tocată grosier, coajă de lămâie, vanilie (păstaie, esență sau zahăr vanilat), esență de rom și elementul surpriză din colivă -bomboana fondantă cu nucă.
CITEȘTE ȘI. Celebrul hotel de pe Coasta de Azur, Nisa cu nume românesc, împrumută din aerul unui hotel unic din Câmpulung Muscel
Mod de preparare:
Arpacașul se spală bine sub un jet de apă rece, până când apa devine limpede. Se pune la fiert cu o cantitate suficientă de apă și un praf de sare. Focul trebuie să fie mic și se amestecă în mod constant, acest lucru fiind esențial pentru a preveni lipirea de oală a preparatului.
CITEȘTE ȘI. Pe o celebră stradă din Câmpulung Muscel, unde toate casele sunt părăsite se ridică Mega Afacerea anului 2025
După ce arpacașul s-a fiert pe jumătate și începe să devină moale, se adaugă zahărul. Se continuă fierberea până când compoziția devine groasă, iar bobul de arpacaș este bine fiert și moale.
CITEȘTE ȘI. Restaurantul din Câmpulung Muscel care oferă la mic dejun, un preparat neobișnuit la mare căutare peste hotare!
După fierbere, coliva se lasă la răcit complet. Acest pas este important pentru a obține o textură perfectă.
Se îndepărtează crusta formată deasupra, iar compoziția se frământă bine, adăugând coajă de lămâie rasă, vanilie, esență de rom și nucă prăjită. Aceste ingrediente oferă colivei aroma sa specifică.
După omogenizare, coliva se modelează în vesela potrivită și se decorează cu nucă iar, în mijlocul colivei (în interior) se pune o bomboană fondantă, aducând astfel un element unic.
CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.