3.2 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 7 decembrie, 2024

Controversata zi pentru vopsitul ouălelor de Paște! Credincioșii sunt împărțiți în două tabare. Ce spun teologii?

Alte Știri

Controversata zi pentru vopsitul ouălelor de Paște! Credincioșii sunt împărțiți în două tabare. Ce spun teologii? Credincioșii ortodocși sunt împărțiți atunci când vine vorba despre ziua în care trebuie vopsite ouăle de Paște. Unii aleg Joia Mare, alții Vinerea Mare.

În unele regiuni din țară, Joia Mare este ziua în care gospodinele vopsesc ouăle pentru Paște. Fac acest lucru deoarece în Vinerea Mare există credința că nu este voie să ai vreo activitate.

CITEȘTE ȘI. Minunea din oul roșu de la Paști. Cum arată după 7 ani, dacă îl păstrezi cu sfințenie

În schimb, în alte regiuni ouăle se vopsesc în Vinerea Mare, zi cu însemnătate deosebită pentru creștini. Este ziua în care se ţine post negru, iar spre seară se oficiază Denia Prohodului, comemorându-se moartea şi punerea în mormânt a lui Iisus.

Controversata zi pentru vopsitul ouălelor de Paște! Credincioșii sunt împărțiți în două tabare. Ce spun teologii?

„Oul simbolizează mormântul Mântuitorului. Din ou eclozează puiul, la fel cum din mormânt a înviat Hristos”, explică un teolog din Constanța pentru „Adevărul”.

Părintele arată că, în tradiția creștină, există două credințe legate de oul roșu de Paște. prima dintre ele este cea referitoare la coșul cu ouă pus la baza crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul. Din trupul acestuia au curs picături de sânge peste ouă, iar acestea s-au înroșit imediat.

CITEȘTE ȘI. Descoperiţi MINUNEA din ouăle roșii, vopsite cu ocazia SĂRBĂTORILOR PASCALE!

A doua tradiție face referire la Maria Magdalena, care a mers înaintea procuratorului roman și i-a dezvăluit taina cea mare: Hristos a Înviat. Deoarece femeia avea un coș cu ouă în mână, procuratorul i-a spus că nu va crede așa ceva decât dacă acele ouă se vor înroși. Iar acest lucru s-ar fi întâmplat imediat.

„Ziua cea mai potrivită pentru înroșirea ouălelor este Vinerea Mare sau chiar Sâmbăta Mare, deoarece este momentul de după răstignirea Mântuitorului, momentul în care sângele Lui a curs”, explică teologul.

CITEȘTE ȘI. Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau Joimăriţa

Totodată, aceştia participă şi la slujba celor 12 Evanghelii pe care toţi preoţii o săvârşeasc în Joia Mare din Săptămâna Patimilor.

În Joia Mare, majoritatea gospodinelor de pretutindeni pregătesc preparatele tradiţionale pascale, precum cozonac sau pască.

Tot în Joia Mare creştinii respectă o serie de tradiţii şi obiceiuri pentru a avea noroc şi prosperitate întregul an.

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Pompierii au intervenit de urgență în centrul orașului Câmpulung Muscel

Pompierii au intervenit de urgență în centrul orașului Câmpulung Muscel. Din ce în ce mai dese sunt astfel de...

Alte știri din aceeași categorie