11.1 C
Campulung Muscel
marți, 21 mai, 2024

CSM a respins jelania şefei DNA, Kovesi împotriva judecătoarei Irina Lazăr

Alte Știri

Judecătoarea Irina Lazăr de la Tribunalul Argeş, despre care s-a scris multe articole după ce i-a fost repartizat dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, era judecat pentru fapte de corupţie a câştigat lupta cu şefa DNA, Codruţa Kovesi, după ce CSM-ul i-a respins jelania acesteia. Un alt capital de imagine, judecătoarea Irina Lazăr şi l-a câştigat, după ce numele său a fost legat de cel care a fost pus sub urmărire penală un cunoscut avocat din Piteşti, Radu Nistor ce ulterior nu a mai putut profesa.

CSM a respins jelania şefei DNA, Codruţa Kovesi după ce s-a plâns la Inspecţia Judiciară împotriva judecătoarei Irina Lazăr de la Tribunalul Argeş că a criticat DNA într-o sentinţă. La vremea respectivă judecătoarea a motivat: “Oricine poate trăi un sentiment de insecuritate referitor la ascultarea convorbirilor telefonice fără autorizaţie… Se desprinde mai degrabă o oarecare patimă în desfăşurarea anchetei penale şi nicidecum interesul în aflarea adevărului”.

Judecătoarea Irina Lazăr de la Tribunalul Argeş a fost reclamată de Kovesi la Inspecţia Judiciară, care, după verificări, a propus sancţionarea magistratului pentru “utilizarea unor expresii inadecvate în cuprinsul hotărârilor judecătoreşti sau al actelor judiciare ale procurorului ori motivarea în mod vădit contrară raţionamentului juridic, de natură să afecteze prestigiul justiţiei sau demnitatea funcţiei de magistrat”, abatere prevăzută de art. 99 lit. s) teza I din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. În cele din urmă însă, Secţia pentru judecători a CSM în materie disciplinară a decis, prin Hotărârea 8J din 18 iunie 2014, respingerea acţiunii.

De ce a dorit Kovesi sancţionarea judecătoarei Irina Lazăr?

Totul are legătură cu o sentinţa a Irinei Lazăr – sentinţa penală nr. 973 din 15 noiembrie 2012, prin care a dispus achitarea fostului director al Agenţiei Naţionale a Medicamentelor (ANM), Daniel Boda – în care judecătoarea de la Tribunalul Argeş şi-a permis să critice DNA, mai exact modul în care procurorul a instrumentat dosarul. Afirmaţiile făcute de judecătoarea Irina Lazăr în legătură cu existenţa anumitor probleme în dosarul DNA şi în ceea ce priveşte modul în care procurorii au instrumentat cauza au fost considerate de Inspecţia Judiciară ca fiind inadecvate.

 

Ultimele Știri

Șoc și groază. Care este pensia minimă în România?

Șoc și groază. Care este pensia minimă în România? De la 1 ianuarie 2024, indemnizația socială pentru pensionari este...

Alte știri din aceeași categorie