Cum atrage omul, fulgerul? Cazurile s-au înmulțit alarmant. Ce e bine de știut. Probabil nu există persoane care nu s-au ascuns în copilărie sub plapumă din cauza fulgerului. Este de înțeles pentru că este extrem de periculos pentru oameni. Conform statisticilor meteo în fiecare an mor mulți oameni din cauză că au fost loviți de fulger. Din fericire mulți reușesc să scape, dar rămân cu traume mari și culori pe piele.
Șeful Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu a vorbit despre acest subiect pe pagina sa de socializare. Fiecare dintre noi ar trebui să țină cont de aceste sfaturi de mai jos:
“Pentru că s-au înmulțit cazurile de persoane lovite de fulger și tot primesc diverse întrebări referitoare la acest aspect și mai ales la sintagma “gol de potențial” folosită de mine în câteva cazuri, încerc să detaliez aici despre ce e vorba, fără a avea pretenția ca s-ar putea epuiza subiectul…
Prin urmare, trebuie să gândim că tot solul e încărcat electrostatic, permanent. Dacă am putea sa vizualizăm, să presupunem ca arată ca un fel de ceață pana la 0,5-1 m, în funcție de condiții meteo, etc.
Ei bine, când trece prin această ceață un om sau un animal, acesta având propria sarcină electrică, în urma sa apare pt câteva secunde, exact ca la ceață, o “gaură” în acel strat, care se “acoperă” iar cu energia electrostatică (potențial) în secundele următoare.
“Gaura” aceea se numește gol de potențial. Cu cât viteza e mai mare, cu atât golul de potențial e pe o lungime mai mare, reacoperindu-se treptat din urmă, a scris Ion Sănduloiu pe pagina sa de socializare.
Cum atrage omul, fulgerul? Cazurile s-au înmulțit alarmant. Ce e bine de știut
În momentul cand trăznește, fulgerul caută să “echilibreze” golul apărut, venind însă cu toată forța pe care o are la dispoziție, milioane de volți și amperi. Acest lucru face ca, spre exemplu la deplasarea în șir indian, întotdeauna ultimii să fie cei mai expuși. Nu înseamnă că e sigur sa mergi primul, pentru că la deplasare oricum apare golul de potențial, dar în spate pericolul e mult mai mare, fiind “gaura” mai mare.
Cea mai bună soluție când avem descărcări electrice deasupra noastră, e să stăm în spațiu deschis cât mai mici “pe vine” (atenție, nu în fund!) până se îndepărtează frontul.
NU o luați la fugă când fulgeră deasupra voastră, aceasta fiind o rețetă bună sa atrageți fulgerul în golul de potențial creat, care este mai mare și se acoperă mai greu în cazul acesta!
NU vă adăpostiți sub copaci sa la baza stâncilor, acestea fiind oricum “ținte” ale fulgerelor și putând fi electrocutați de curentul scurs la descărcare!”, a mai completat Ion Sănduloiu pe pagina sa de socializare.