14.3 C
Campulung Muscel
miercuri, 18 iunie, 2025

Deliciosul ajuns celebru, Covrig cu Ou care se face face doar în nordul județului Argeș, fiind pe cale de dispariție în România are în spate o rețetă specială din moși, strămoși

Alte Știri

Deliciosul ajuns celebru, Covrig cu Ou care se face face doar în nordul județului Argeș, fiind pe cale de dispariție are în spate o rețetă specială din moși, strămoși.

Produsul culinar tradițional care, alături de colăcei şi cozonaci, face deliciul marilor sărbători creștine – Crăciunul, Paștele și Rusaliile – este covrigul cu ou. Este un produs unic, specific zonei Muscelului. Deci inclusiv al localității Lerești, fiind făcut după o rețetă foarte veche.

CITEȘTE ȘI. Produsul minune din bucătăria ta, ce alungă melcii din grădină și nu distruge nici florile sau plantele

Din păcate, în comuna Lerești, unde autoritățile locale au pus bazele unui Festival dedicat în exclusivitate Covrigilor cu Ou, gospodinele care mai fac acasă acest produs le numeri pe degete. La fel ca și în comuna vecină, Valea Mare Pravăț.

Covrigul cu ou ar data, după tradiția orală, înainte de venirea ardelenilor în ținuturile subcarpatice ale Mușcelului. Mai precis în prima jumătate a sec. al XVIII-lea. Plaja de întindere a acestui delicios produs autohton corespunde, în linii mari, cu zona populată de ardeleni după sosirea lor aici.

CITEȘTE ȘI. O școală privată 100% modernă dintr-un sat din Argeș, promovată pe saci de bani, nu are nici măcar temelia turnată…..Dar cică se deschide oficial în septembrie!

De atunci și până astăzi, arămiul, pufosul și aromatul covrig cu ou se face după o rețetă transmisă din generație în generație. Adică din familie în familie. Acesta îmbunătățindu-se în funcție de momentul timpului istoric al dezvoltării tehnice a societății.

Deliciosul ajuns celebru, Covrig cu Ou care se face face doar în nordul județului Argeș, fiind pe cale de dispariție în România are în spate o rețetă specială din moși, strămoși

„Marele secret”(!), (dacă a existat vreodată un secret în acest sens), în afara ingredientelor folosite, per cuptor este cel al frăgezirii aluatului cu țuică amestecată cu rom. Ori al leșiei de fag obținută dintr-o lingură, cu vârf, de cenușă de fag adăugată la o cană de apă fiartă.

O importanță maximă o are procedura de coacere în cuptorul încins pe vatră. Asta după ce s-a scos jarul obținut din „țăndări” de brad.

REȚETĂ ORIGINALĂ din bătrâni. (45 de ouă, 4 kg și jumătate de făină, o jumătate de litru de ulei, un kg de zahăr, 4 lingurițe de sare, 4 lingurițe de leșie de fag, coaja (rasă) a două lămâi, esență de rom, 40 grame drojdie, praf de copt, amoniac)

CITEȘTE ȘI. DN 73 C, drumul de la Câmpulung Muscel spre Curtea de Argeș prinde viață. Locul de peste 1 km care oferă multe doze de adrenalină va atrage ca un magnet puternic

Sesizând acest pericol, soții Elena și Ionel Marin, încă din anul 2003, au ridicat problema organizării unui FESTIVAL AL COVRIGILOR CU OU. Aceștia aducând ca argument pericolul pierderii acestei istorice tradiții locale. Asta în contextul în care, nu cu mult timp în urmă, în localitate existau zeci de cuptoare. Toate menite a coace covrigi cu ou, cozonaci şi colaci pentru uzul casnic cât și pentru comunitate.

Pentru a avea baza legală a demarării acestui proiect au înființat Asociația „ALUNELUL”. Timid la început, dar …

Pentru a reînvia și păstra tradițiile locale, autoritățile comunale (Primăria și Consiliul Local) au inițiat, cu ani în urmă, „ZILELE COMUNEI LEREȘTI”. Au decis să fie acestea – în ziua de Rusalii a fiecărui an când, cu această ocazie, are loc şi „FESTIVALUL COVRIGILOR CU OU”.

O mare „gură de oxigen” vine din partea Societății de  Patiserie şi Cofetărie Un băiat şi o fată, din Câmpulung, prin managerul acesteia, Florina Vuței.

CITEȘTE ȘI. Vouchere pentru energie 2025. Cine sunt românii trecuți pe lista pentru facturi GRATIS

Chiar dacă, la prima vedere, ar exista ideea de business, prin ceea ce a întreprins și întreprinde, managerul societății s-a angajat energic în salvarea, conservarea și relansarea acestei tradiții a covrigului cu ou, în zona Mușcel dar mai ales în Lerești.

Încă din anul 1997, brandul a preluat rețeta autentică de la gospodinele din Lerești, Rucăr și Albeștii de Mușcel. Brandul reușind cu succes introducerea acestui produs pe piața locală și apoi regională.

CITEȘTE ȘI. VIDEO. Raiul pe pământ într-un colțișor al Câmpulungului. Lumea are acces și pleacă acasă cu o bucățică ruptă parcă din puritate

În anul 2011 societatea „Un băiat și o fată” a decis atestarea ca produs tradițional. Dar și înscrierea la OSIM cu eticheta de Covrig Muscelean. Mai mult decât atât a fost atestat produs tradițional și de către MADRM.

Datorită acestor atestate, covrigul muscelean a devenit cunoscut în întreaga țară. Acesta fiind prezentat la diverse expoziții în domeniu. Dar și la festivaluri cu produse tradiționale, fiind singura cofetărie din țară care dă viață acestei rețete tradiționale.

CITEȘTE ȘI. Comoara culinară moștenită din generație în generație. Povestea covrigului cu ou din Argeș

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile  Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Bătaie ca în filme între vecini. Conflictul scandalos s-a terminat la Poliție și la judecători!

Bătaie ca în filme între vecini. Conflictul scandalos s-a terminat la Poliție și la judecători! În ziua de 16...

Alte știri din aceeași categorie