17.4 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

DEPUTATUL SIMONA BUCURA OPRESCU: Gestionarea actului medical este adusă mai aproape de cetăţeni

Alte Știri

Pe agenda Parlamentului, din această săptămână au fost mai multe proiecte legislative importante, unele dintre ele fiind adoptate în plen, altele în comisiile de specialitate. Amintim aici modificările aduse Legii Dialogului Social, descentralizarea în domeniul sănătăţii şi noul Cod silvic. ,,Prin actele normative adoptate în această săptămână, Grupul parlamentar al PSD corectează o legislaţie defectuoasă emisă de guvernarea PDL (integrat acum în PNL), guvernare care a făcut mai mult rău decât bine şi ale cărei efecte s-au resimţit din plin în plan economic şi social”, ne-a declarat deputatul Simona Bucura Oprescu. 

Un proiect important de lege adoptat de Camera Deputaţilor a fost cel privind modificarea şi completarea Legii Dialogului Social. ,,Cât timp a fost la guvernare, PDL-ul care acum se regăseşte în PNL a emis un act normativ care viza restrângerea drepturilor cetăţenilor şi care a a anulat, practic, posibilitatea exercitării dreptului fundamental la negocieri colective pentru majoritatea covârşitoare a salariaţilor din România. Camera Deputaţilor a corectat actul normativ respectiv, astfel încât pentru a avea dreptul de a participa la negocierea colectivă la nivel de unitate, sindicatul trebuie să reprezinte 35% din salariaţii unităţii, şi nu 50% + 1, aşa cum prevede legea din perioada guvernării Boc”, a mai precizat deputatul Simona Bucura Oprescu.

O lege cu impact direct în activitatea la nivelul fiecărui judeţ în parte este cea de aprobare a Ordonanţei  de urgenţă a Guvernului nr.48/2010  pentru  modificarea şi completarea unor acte  normative din domeniul sănătăţii în vederea descentralizării. Astfel, gestionarea actului medical este adusă mai aproape de cetăţeni şi stabileşte, la fel ca în alte domenii, premisele unor servicii eficiente şi de calitate. Actul normativ adoptat prevede că autorităţile administraţiei publice locale sunt incluse între instituţiile cu reţele sanitare proprii, iar direcţiile de sănătate publică primesc mai multe atribuţii, cum ar fi evaluarea programelor naţionale de sănătate, capacitatea de a încheia contracte cu autorităţile administraţiei publice locale pentru asigurarea cheltuielilor de personal şi baremul de dotare cu medicamente şi materiale sanitare din bugetul Ministerului Sănătăţii. Proiectul de lege adoptat permite dirijarea responsabilităţilor către factorii de decizie din fiecare judeţ al României, ei fiind cei care cunosc cel mai bine nevoile comunităţilor pe care le conduc, precum şi deficienţele sau performanţele unităţilor sanitare locale. 

,,În altă ordine de idei, Grupul Parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor salută proiectul noului Cod silvic, o lege esenţială pentru viitorul României. Una din modificările aduse de noul Cod vizează sancţionarea mult mai aspră a primirii, depozitării, prelucrării, transportului ori comercializării materialelor lemnoase fără provenienţă legală, aceste fapte intrând în categoria infracţiunilor, cu scopul descurajării agresiunilor asupra fondului forestier. Social-democraţii din forul legislativ îşi exprimă încrederea că acest important proiect de lege se va afla, săptămâna viitoare, pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor în vederea adoptării, punând astfel capăt defrişărilor ilegale, monopolului în domeniul prelucrării lemnului, şi care, totodată, va normaliza situaţia micilor proprietari de suprafeţe împădurite din ţară, va stimula producţia companiilor mici şi mijlocii specializate pe prelucrarea lemnului şi va sprijini extinderea fondului forestier naţional, în special în zonele afectate”, a mai declarat deputatul Simona Bucura Oprescu.

Ultimele Știri

Ce s-a întâmplat cu cabana Voina din județul Argeș?!

Ce s-a întâmplat cu cabana Voina din județul Argeș?! Aceasta este situată la 20 de kilometri de Câmpulung Muscel....

Alte știri din aceeași categorie