35.2 C
Campulung Muscel
marți, 16 iulie, 2024

DEPUTATUL SIMONA BUCURA-OPRESCU: ,,Proiectul de buget a luat în calcul măsuri de dreptate socială!

Alte Știri

Proiectul de buget pentru anul 2015 a fost adoptat de Guvernul condus de Victor Ponta şi a fost transmis spre dezbatere şi analiză Parlamentului. Este vorba de un buget menit să asigure condiţiile necesare unei creşteri economice stabile, de durată şi care să menţină, în acelaşi timp, suportul pentru categoriile sociale defavorizate şi pentru păstrarea unui echilibru atât de necesar în această perioadă. Parlamentul va face tot posibilul pentru a adopta în cel mai scurt timp proiectul de buget, instrumentul fundamental prin care, practic, se guvernează o ţară, potrivit declaraţiilor de presă ale deputatului Simona Bucura Oprescu. Proiectul de buget pentru anul viitor – unul dintre cel mai consistent din ultimii ani, bazat pe cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană – are o serie de prevederi care asigură condiţiile menţinerii unei creşteri economice solide, dar care au în vedere şi nevoile multor persoane care se confruntă cu mari probleme sociale.

,,Astfel, educaţia va fi un domeniu prioritar în 2015 – primeşte cu 7,9% mai mulţi bani faţă de anul trecut; bugetul Ministerului Educaţiei va fi mai mare cu 7,9% în 2015 faţă de 2014, adică va creşte de la 23,4 miliarde lei la 25,2 miliarde lei; în proiectul bugetului pentru anul 2015, Sănătatea primeşte un plus de 3,2%, bugetul crescând cu aproximativ 900 de milioane de lei, la 28,1 miliarde de lei; proiectul de buget pentru anul 2015 aduce cu 15, 6% mai mulţi bani la Transporturi (22,9 miliarde lei) şi o creştere de 23,8% la Investiţii publice (44,7 miliarde lei).  Cheltuielile destinate investiţiilor, în 2015, însumează 44,76 miliarde de lei, cu 8,7 miliarde de lei mai mult decât în anul 2014, adică o creştere de 23,8%. Salariul minim brut pe ţară va creşte în două etape, de la 900 la 975 de lei de la 1 ianuarie, iar apoi în luna iulie la 1050 de lei; bugetul nu va avea la bază nicio taxă sau impozit suplimentar în 2015. Cota unică de 16% rămâne în vigoare, iar taxa pe construcţii speciale scade de la 1,5% la 1%. De asemenea, bugetul total al Ministerului Public în 2015 va fi de 707,88 milioane de lei, în creştere cu 19,29 de milioane de lei faţă de anul anterior”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

Măsuri de dreptate socială

Toate măsurile de stimulare economică şi de dreptate socială deja în vigoare sunt incluse în buget: reducerea CAS, scutirea de impozitul pe profitul reinvestit, creşterea venitului minim garantat, indexarea pensiilor, dublarea alocaţiilor pentru copiii din familii cu venituri reduse, indexarea indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi şi reintrarea în plată a indemnizaţiilor pentru persoanele implicate în Revoluţia din 1989. Copiii din famili cu venituri mici sau aflaţi în sistemul de protecţie vor primi ajutoare mărite, iar alocaţia lunară de plasament ajunge şi ea la 600 de lei/lună, în cazul copiilor fără probleme de sănătate. Copilul cu dizabilităţi, care are un certificat de încadrare în grad de handicap şi se află în îngrijirea unui asistent maternal, primeşte din această lună o alocaţie de plasament de 900 de lei. Familiile cu un venit lunar egal sau sub 200 de lei/membru vor primi, din decembrie, un ajutor de 42 de lei pentru fiecare copil. De ajutoarele mărite, plătite în avans, înainte de sărbătorile de iarnă, vor beneficia circa 500.000 de copii, dintr-un număr total de aproape 285.000 de familii.

 

Ultimele Știri

Cel mai tânăr prefect din România a ascultat problemele locuitorilor din Bughea de Jos

Cel mai tânăr prefect din România a ascultat problemele locuitorilor din Bughea de Jos. Prefectul Dragoș Predescu face vizite de...

Alte știri din aceeași categorie