18.8 C
Campulung Muscel
vineri, 29 martie, 2024

Doar 9 autorizații de plantare pomi fructiferi și arbuşti fructiferi în Argeș

Alte Știri

Doar 9 autorizații de plantare pomi fructiferi și arbuşti fructiferi în Argeș. În conformitate cu prevederile Legii Pomiculturii nr. 348/2003R, Direcția pentru Agricultură Județeană Argeș a eliberat în primul trimestru al acestui an,  37 autorizații de defrişare plantații de pomi şi arbuşti fructiferi, 27 autorizații pentru defrișare de nuci și 9 autorizații de plantare pentru pomi fructiferi și arbuşti fructiferi.

Condiții de îndeplinit  pentru eliberarea autorizațiilor de plantare/defrișare pentru pomi fructiferi și arbuşti fructiferi:

Art. 13 din Legea nr. 348/2003R, prevede:

(1) Plantaţiile de pomi cu suprafaţă mai mare de 0,5 ha şi cele de arbuşti fructiferi de peste 0,2 ha, situate în zone, bazine şi centre consacrate, se înfiinţează în baza autorizaţiei de plantare eliberate de direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti.

(2) Pentru plantaţiile de pomi cu suprafaţa mai mare de 2 ha şi pentru plantaţiile de arbuşti fructiferi cu suprafaţa mai mare de 0,5 ha autorizaţia de plantare se eliberează în baza unui proiect de înfiinţare a plantaţiei pomicole elaborat de persoane autorizate şi avizat de institutul de cercetare-dezvoltare pentru pomicultură sau de staţiunea de cercetare-dezvoltare pomicolă din zonă.

(3) Sunt exceptate de la obţinerea autorizaţiei de plantare colecţiile de pomi şi arbuşti fructiferi, culturile pomicole de concurs şi parcelele experimentale.

Precizăm faptul că extinderea peste limita de 0,5 ha pentru plantațiile de pomi fructiferi  şi cele de arbuşti fructiferi de peste 0,2 ha prevăzute la art.13, se va face în baza autorizației de plantare

Art. 14 din Legea nr. 348/2003R, prevede:

(1) Defrişarea plantaţiilor de pomi şi arbuşti fructiferi de interes comercial aparţinând persoanelor fizice sau juridice se face numai în baza autorizaţiei de defrişare eliberate de direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare, şi are scop statistic.*)

(2) Condiţiile minime pentru autorizarea defrişării plantaţiilor pomicole sunt:

  1. a) plantaţia prezintă goluri şi pomi uscaţi în proporţie de 60%;
  2. b) plantaţia se află în declin şi prezintă infecţii provocate de micoze, bacterii, viruşi, a căror combatere nu se justifică economic;
  3. c) au durata normală de funcţionare expirată;
  4. d) în cazurile când se solicită defrişarea plantaţiilor de nuc şi de castan comestibil în masiv, cererea de defrişare va fi însoţită de documente privind expertiza tehnică efectuată de un institut de cercetare-dezvoltare pentru agricultură sau de staţiunea de cercetare-dezvoltare pomicolă din zonă; criteriile care stau la baza documentaţiei în vederea autorizării tăierii exemplarelor de nuc şi castan comestibil, precum şi a defrişării lor când sunt în masiv se stabilesc conform prevederilor prezentei legi.

(3) Cererea pentru obţinerea autorizaţiei de defrişare se depune la direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu 3 luni înainte de executarea defrişării.

(4) Sunt exceptate de la obţinerea autorizaţiei de defrişare colecţiile de pomi şi arbuşti fructiferi, culturile pomicole de concurs şi parcelele experimentale, care se aprobă de consiliile ştiinţifice ale unităţilor respective.

Art. 15 din Legea nr. 348/2003R, prevede:

(1) Materialul lemnos rezultat din defrişarea plantaţiilor pomicole şi a nucilor este proprietatea fiecărui deţinător legal al plantaţiei şi al pomilor răzleţi, care îl poate comercializa sau utiliza în mod liber.

(2) În cazul comercializării, materialul lemnos trebuie să fie însoţit de autorizaţia de defrişare eliberată în conformitate cu prevederile prezentei legi, precum şi de avizul de însoţire a materialului lemnos.

Cultura nucului din categoria pomi răzleţi este supusă şi următoarelor prevederi speciale:

  1. a) plantarea nucilor se face cu materialul săditor selecţionat, provenit din pepiniere autorizate; terenurile supuse eroziunii se pot planta şi cu biotipuri locale provenite de la pepiniere silvice;
  2. b) tăierea nucilor şi castanilor comestibili din categoria pomi răzleţi, indiferent de proprietar, se face pe baza autorizaţiei
  3. c) cererea pentru tăierea nucilor/castanilor comestibili din categoria pomi răzleţi solicitată de persoanele fizice sau juridice se depune cu cel puţin o lună înaintea executării tăierii, iar aceasta se verifică şi se aprobă de specialiştii direcţiilor pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti;
  4. d) criteriile care stau la baza documentaţiei în vederea autorizării tăierii nucilor răzleţi/castanilor comestibili sunt:
  5. pomii sunt îmbătrâniţi şi prezintă ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană;
  6. pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau de interes al comunităţii locale;
  7. pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

Având în vedere prevederile art. 9 alin. (2) din Legea nr. 348/2003R  “Plantarea pomilor fructiferi din categoria pomi răzleţi în grădini şi curţi, precum şi în terenurile din extravilan se face respectându-se distanţele faţă de limita proprietăţii vecinilor, astfel”:

  1. a) la 2 m de răzor sau gard, pomi cu talie mică;
  2. b) la cel puţin 3 m de răzor sau gard, pomi cu talie mare.
Ultimele Știri

Marele anunț la PSD Câmpulung. S-a stabilit candidatul pentru primăria Câmpulung

Marele anunț la PSD Câmpulung. S-a stabilit candidatul pentru primăria Câmpulung. În urmă cu puțin timp, președintele PSD Argeș, Ion...

Alte știri din aceeași categorie