Astmaticii ar putea, în curând, să respire mai ușor grație unei descoperiri extraordinare, ne spune o veste bună sosită din Australia și Suedia. Doar ca să vă faceți o idee, pe glob sunt înregistrate (cine știe câte or fi în realitate?) 262 de milioane de persoane cu această afecțiune.
Citez:
„Un studiu (…) a constatat că astmaticii cu forme severe au un profil biochimic distinct (metabolit) detectabil în urină, în comparație cu cei cu forme ușoare până la moderate și cu persoanele sănătoase.
Cercetătorii au analizat mostre de urină de la peste 600 de participanți din 11 țări (…), o inițiativă la nivel european pentru a identifica și înțelege mai bine diferitele subtipuri de astm sever. Echipa de cercetare a descoperit un anumit tip de metabolit, numit carnitină, scăzut la astmaticii severi. Carnitinele joacă un rol important în generarea de energie celulară și răspunsurile imune. Analize ulterioare au constatat că metabolismul carnitinei a fost mai scăzut la cei cu severitate a bolii. Aceste noi descoperiri le vor ajuta cercetătorilor să se îndrepte către noi terapii mai eficiente pentru astmatici.
(…)
Poate urina să ne spună cu adevărat ce se întâmplă în plămâni? (…) „Aceste rezultate sunt preliminare, dar vom continua să investigăm metabolismul carnitinei pentru a-i evalua potențialul ca o nouă țintă de tratament pentru astm.”
foto: coltsfan (pixabay)