-3.2 C
Campulung Muscel
joi, 30 noiembrie, 2023

Eveniment important pentru Argeș la o masă rotundă găzduită de Universitatea din Pitești

Alte Știri

Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, a participat astăzi, 12 iunie 2023, la o masă rotundă găzduită de Universitatea din Pitești.

Dezbaterile au vizat creșterea nivelului de interes în privința carierei și pregătirii în domeniul nuclear. Zonă unde majoritatea țărilor se confruntă cu o adevărată criză a specialiștilor.

La eveniment au participat Directorul General al Agenţiei Nucleare Europene, E.S William Magwood. Secretarul adjunct pentru Politică şi Cooperare în domeniul Energiei Nucleare din cadrul Departamentului de Energie al SUA, Aleshia Duncan.

Fostul director al Nuclearelectrica, Daniela Lulache. Head of policy and coordination la Agenţia pentru Energie Nucleară (NEA) a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Alți reprezentanți la vârf ai Agenției pentru Energie Nucleară, conducerea Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radioactive.

Specialiști din cadru ICN și FCN Mioveni. Reprezentanți ai administrației publice locale și județene – vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu.

Eveniment important pentru Argeș la o masă rotundă găzduită de Universitatea din Pitești

Primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu, primarul comunei Bogați, Ion Gârleanu.

Consilierul primarului Piteștiului, Ionuț Cristian Dumitru. Conducerea din cadrul Universității din Pitești și a Facultății de Ştiințe, Educație Fizică și Informatică și inspectorul școlar general Dumitru Tudosoiu.

”Fiți bineveniți în Argeș!”

“Dați-mi voie să vă transmit salutul cald al președintelui Ion Mînzînă, prins cu o serie de activități la București. Fiți bineveniți în Argeș!

Domnule Magwood, am avut bucuria și onoarea să ne cunoaștem în comuna Bogați, în urmă cu ceva vreme în urmă.

Vă văd la fel de energic și acest lucru nu putea fi decât de bun augur!

Este într-adevăr un subiect extrem de actual, acela al asigurării nu doar al infrastructurii, ci și al specialiștilor din domeniul nuclear.

Pentru că energia nucleară ar putea deveni o soluție eficientă, sigură și ecologică de producere a energiei electrice” –  Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.

Dumitru Chirleșan, rectorul Universității din Pitești a analizat cele patru proiecte din domeniul energiei nucleare care sunt în derulare în România.

Dumitru Chirleșan, a subliniat că cele șase universități din țara noastră care produc absolvenți în domeniu vor avea provocarea de a specializa cel puțin 2500 de oameni în acest domeniu în următorul deceniu.

(544) Eveniment important pentru Argeș la o masă rotundă găzduită de Universitatea din Pitești – YouTube

Iar această cifră este necesară doar pentru a asigura cererea din țara noastră.

Dumitru Chirleșan: ”Un proiect care va fi implementat la Institutul de Cercetări Nucleare Mioveni”

“ALFRED, copilul nostru creat de colegii noștri de la Pitești și Mioveni. Este un proiect care va fi implementat la Institutul de Cercetări Nucleare Mioveni.

Acesta va însemna crearea a cel puțin 600 de noi locuri de muncă.

Per ansamblu, cu cele două noi unități de la Cernavodă, modernizarea Unității 1 de la Cernavodă. Proiectul reactorului de generație IV de la Mioveni și implementarea, în premieră europeană, în Dâmbovița. A reactorelor modulare mici care folosesc tehnologia NuScale Power. Module a NuScale din SUA, vor produce peste 2500 de noi locuri de muncă în următorii 5 până la 10 ani!” – Dumitru Chirleșan, rector Universitatea din Pitești.

Directorul General al Agenţiei Nucleare Europene, E.S William Magwood, a subliniat că în noul context mondial, domeniul energiei nucleare, prin noile descoperiri, a redevenit extrem de important.

Dincolo de provocările privind obținerea de finanțări, de construire sau îmbunătățire a infrastructurii existente, una din marile probleme care se întrevăd este lipsa forței de muncă specializate.

Sir William Magwood, care este și Membru onorific al Senatului Universităţii din Piteşti.

A subliniat că domeniul energetic trebuie prezentat tinerilor de la vârste cât mai mici. Asta pentru a-i familiariza și pentru a-i atrage către acest sector unde este nevoie de specialiști foarte bine pregătiți.

E.S William Magwood: ”România are un potențial deosebit în domeniul nuclear”

“Este una din cele mai interesante perioade din domeniul nuclear de la existența acestuia.

În anii ’50 – ’60, când acest sector a luat naștere, a fost foarte mult interes din partea guvernelor în privința acestei noi tehnologii și foarte multe state din toată lumea au vrut să aibă acces la la ea.

Energia nucleară s-a răspândit, sunt acum peste 400 de centrale nucleare funcționale în toată lumea.

În ultimii ani, de când statele și-au luat angajamentul de a lua în serios tema reducerii emisiilor de carbon, interesul privind energia nucleară a reapărut.

Schimbările geopolitice produse de invazia Ucrainei au dus la dorința statelor de a-și asigura securitatea energetică.

Poate că una din cele mai dificile teme, și cred că este o situație alarmantă în toate țările, este lipsa specialiștilor din domeniu. Pur și simplu nu sunt destul de mulți tineri care să își dorească să activeze în acest domeniu!

În unele țări s-a ajuns la un punct de criză din cauza acestor deficite de forță de muncă specializată, pentru că specialiștii au plecat, dar nu vine nimic din urmă.

De aceea suntem aici, la aceste discuții, pentru că noi considerăm că România are un potențial deosebit în domeniul nuclear.

În unele cazuri, România joacă rol de pionierat în privința noilor tehnologii. Dar una din cele mai mari provocări este să existe forța de muncă specializată” – E.S William Magwood, Directorul General al Agenţiei Nucleare Europene.

Secretarul adjunct pentru Politică şi Cooperare în domeniul Energiei Nucleare din cadrul Departamentului de Energie al SUA, Aleshia Duncan, a afirmat că România este văzută de către guvernul SUA drept un partener strategic în domeniul energiei nucleare.

Catalogând țara noastră drept unul dintre liderii la nivel mondial și cea mai importantă țară din Europa în privința specialiștilor în domeniu.

Aleshia Duncan: ”SUA privesc România ca pe un partener strategic”

“Cred că este foarte important, analizând provocările, ca România să fie conectată la nivel regional, continental și mondial.

Este un aspect critic, pentru că sunt implicații globale. SUA privesc România ca pe un partener strategic.

România este țara unde se implementează noile tehnologii care vor fi folosite la nivel european, ceea ce a făcut din România un lider regional și continental.

România este astăzi principala țară din Europa la nivelul forței de muncă specializată formată și angajată și chiar furnizor către alte țări” – Aleshia Duncan, Secretar adjunct pentru Politică şi Cooperare în domeniul Energiei Nucleare din cadrul Departamentului de Energie al SUA.

Citește și: Cum se simte Dana Roba în aceste momente. Ce a spus sora ei, Lidia

Citește și: ATENȚIE. Șerpii au ieșit la drumul mare. Zonele cu risc major

Ultimele Știri

Vestea grozavă a zilei. Pensionarii primesc „a 13-a pensie” în decembrie

Vestea grozavă a zilei. Pensionarii primesc „a 13-a pensie” în decembrie.  Cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă din acest an...

Alte știri din aceeași categorie